Старши треньорът на Берое Любо Минчев не пропусна да отбележи и миговете на разочарование през изминалите 10 месеца. В откровен разговор пред клубния сайт Минчев вдигна завесата около малко известни факти, свързани с трудностите и перипетите, които играчи, треньори и ръководители са преодолели, за да стигнат до тук.

Г-н Минчев, с вас разговаряхме малко преди началото на вече отминалия сезон. Тогава заявихте, че резултатите в кампания 2017/2018г. дават сериозна възможност за надграждане. В този смисъл, каква е вашата оценка за резултатите на Берое през отминалите 10 месеца?

Преди всичко ще кажа, че резултатът от работата ни е добър. Казвам това предвид факта, че постигнахме най-доброто класиране за Берое в цялата му история в рамките на редовния сезон. Това бе шампионатът, в който отборът инкасира най-малко загуби. От друга страна, за да сме честни, не мога да спестя разочарованието си от някои епизоди през тези 10 месеца. Загубихме полуфиналната серия с Балкан, не успяхме да спечелим и в другите две надпревари, но най-голямо недоволство буди у мен фактът, че не успяхме да станем по-добър отбор от това, което бяхме преди Нова година. Тогава се наложи да направим няколко промени. Самите ние бяхме притиснати от времето в избора на заместник на Далин Бачински, тъй като се задаваше финал за Купата на България.  От тази гледна точка не мога да кажа, че съм удовлетворен. Като цяло за мен резултатът от работата ни през сезона е положителен. Спечелихме бронзовите медали. Винаги обаче може да се желае и повече. В последните години неминуемо се целим в максималното, но смятам, че предвид възможностите ни това е реалният резултат.

Споменахте промените, които се случиха декември и януари месец…

Те не бяха резултат от нашето собствено желание, колкото на здравословни проблеми. Бачински нямаше как да ни помогне след откритата контузия. Проблеми имаше и при Адонис. Затова казвам, че обстоятелствата ни принудиха да действаме.

Г-н Минчев, имаше един много дълъг период през есента и зимата, в който Берое нижеше победа след победа. Това представяне на отбора създаде големи очаквания в хода на сезона. Натежаха ли те на вас и на момчетата?

Когато победихме Левски Лукойл в средата на януари ние бяхме със здравословни проблеми при редица играчи. Успехът обаче бе изстрадан, паметен и много емоционален. Всички очаквахме, че след направените промени тимът ни ще стане още по-добър и ще излезе от ситуацията, създала се в резултат на различни контузии. За огромно съжаление нещата не се развиха така. Опитахме се в тези дни да направим всичко най-добро.

В този период дойде финалът с Левски Лукойл и болезнената загуба за Купата на България

Няма отбор, който винаги да печели. Да, болезнена загуба, но макар че не играхме по най-добрия начин, в никакъв случай представянето ни не беше разочароващо. Проявихме характер и от 20 точки изоставане съумяхме дори да поведем. Не успяхме обаче да спечелим и да зарадваме нашите фенове, а и самите себе си. Ние също искахме този успех. Имахме трудна ситуация, при която трябваше много скоростно да намерим заместник на Далин Бачински, за да сме конкурентни на Левски Лукойл в подкошието. Имаше играчи, с които бяхме подписали договори, бяха им купени билети, но те не дойдоха. Това са подробности от кухнята на отбора, които едва след сезона бих могъл да споделя.

Ще ви върна отново на разговора ни в края на септември. Тогава си пожелахте играчите да са здрави и да имате малко повече спортен шанс. Като че ли това не успя да се случи?

Определено не мога да кажа, че късметът бе с нас. Имахме доста проблеми през сезона. Беше много тежко в един момент, в който имахме много мачове, а малко здрави играчи. Тогава допуснахме и някои неочаквани загуби, визирам тези с Ямбол и Черно море. Изиграхме 5 мача за 11 дни в този ултра сгъстен цикъл. Както допуснахме тези малко очаквани поражения, така пък в този период съумявахме да се мобилизираме пределно и печелим срещу силните отбори.

Кой е най-добрият двубой на Берое през отминалия сезон?

Изиграхме много срещи и си признавам, че не мога да отлича една или друга победа. Имахме обаче наистина страхотни моменти. Имаше и разочарования. Това е нормално в игра като баскетбола.

Колективът или потенциалът на отделни играчи бе водещата сила за положителните резултати през сезона?

Бих казал, че смесицата от двете е в основата на позитивното ни представяне. В един отбор, ако няма необходимите добри взаимоотношения, се създават проблеми. В диалога между играчи  и треньори не е имало никакви сериозни проблеми. Това е едно от нещата през сезона, благодарение на което ние стояхме добре и побеждавахме.

Берое надделя цели три пъти в рамките на редовния сезон над шампиона Балкан. Бихте ли разменил, който и да е от тези успехи за победа в решителния 5-ти мач? Имаше ли място за Берое във финала?

Ние изиграхме 3 двубоя с Балкан през редовния сезон и мога да кажа, че само в един от случаите бяхме категорично по-добри от тях. В останалите две срещи бяхме равностойни и мачовете се решаваха в последните минути. Аз бях изключително доволен от трите успеха в редовния сезон, но сега като се замисля, може би нямаше да е лошо да се опарим в някой от тези двубои, за да влезем по-концентрирани в първата плейофна среща срещу тима на Ботевград.

Първата загуба като домакин ли натежа за изхода от серията?

Не, определено не беше това ключът. Всеки един от тези двубои беше изключително важен.

Г-н Минчев, до тук си говорихме за отбора и развитието на сезона в игрови и организационен план. Не може обаче да пропуснем една изключително важна част от БК Берое. Това именно са феновете на отбора. Не бяха един и два мачовете, при които спортна зала „Стара Загора” се оказа тясна за феновете на баскетболния символ на Стара Загора. Едно пожелание към тях

Аз съм изключително радостен, когато видя, че залата е пълна и старозагорската общественост проявява интерес към този спорт и в частност към Берое. Радостта на феновете е зареждаща. Да, не всеки път успяваме да ги зарадваме, но смятам, че в повечето случаи съумявахме. Винаги има положителни моменти и такива, изпълнение с негативизъм. Надявам се, че и в двата случая публиката ще подкрепя своите играчи. В победа и загуба Берое има нужда от своята вярна публика. Изключително съм им благодарен за подкрепата и то не само в Стара Загора. Фактът, че има група от хора, която живее с проблемите, успехите и загубите на тима, е радващ за самия отбор и ни вдъхва сила, емоция и увереност.