Левски победи Спартак Плевен със 78:71 в дербито на 16-я кръг от Националната баскетболна лига. „Сините” са втори в класирането след шампиона Лукойл Академик, загубил сензационно снощи в Самоков.

Мачът между Спартак и Левски бе отложен с един ден, заради лошото време, причинило авария в зала „Балканстрой”. Първото полувреме премина равностойно, като втората четвърт бе с доста слаба резултатност. Двата състава се оттеглиха на почивка при резултат 32:33, и така оставиха всичко да се реши през второто полувреме.

Левски започна третата част много агресивно и натрупа преднина, на моменти стигаща 13 точки. Опитите на Спартак да навакса изоставането стигаха само до стопяване пасива на 3-4 точки, но след това отново гостите набираха скорост.

Минута преди края на срещата Левски водеше само с три точки – 74:71. Съвсем логично, Спартак опита да стигне до обрат с нарушения, но Хрисимир Димитров и Александър Дяковски пропуснаха от тройката, а „сините” вкараха някои от фауловете, за да оформят крайния си актив от 78 точки.

За пореден път Маркъс Хол бе най-резултатен за Левски, като днес завърши с 26 точки, пет борби и три асистенции. Стефан Георгиев остана на една борба от дабъл-дабъл, като овладя девет топки и реализира 18 точки. Илия Станков и Саша Топчов отбелязаха по 18 точки за Спартак Плевен. В игра за домакините се завърна след контузия Роб Престън, който игра 24 минути, и завърши с 10 точки и осем борби.

Спартак остана на трета позиция, а Левски е втори.