Левски стана победител в турнира „45 години Самел” след победа с 88-78 над македонския Фени Индустри във финала на състезанието. „Сините” единствени завършиха без загуба и заслужено спечелиха турнира в Самоков, на който участваха още Лукойл Академик, АЕК Ларнака, Рилски спортист и сръбският КК Пирот. Тази първа купа във витрината на Левски за този сезон дава предпоставка, че тимът има далеч по-голям потенциал от миналия сезон и ще бъде сериозен фактор не само в българския шампионат, но и в турнира за Балканската купа, който стартира след седмица.

Срещата започна нервно от страна на двата тима, а след 3 минути игра резултатът бе едва 2-2. До края на първата четвърт обаче състезателите се разиграха в нападение и размениха водачеството на няколко пъти. Гостите от Македония поведоха с най-голямата разлика в мача – 4 точки – 17-21 след тройка на Владимир Бръчков точно 2 минути преди края на частта. Все пак Васил Евтимов довкара една топка след пропуск на Асен Великов и намали до 19-21, което бе и резултатът след първата десетка, информира bulgarianbasket.com.

Само след минута игра от втората четвърт играчите на Фени Индустри отново поведоха с 4 точки – 21-25. Последва добра игра в защита на момчетата на Тити Папазов и по средата на частта те вече имаха аванс от 5 точки – 34-29. Македонците обаче имаха по-сполучлив ден в стрелбата от разстояние и до почивката между двете полувремена не само се върнаха, но и поведоха отново с 4 точки разлика – 41-45.

На полувремето те бяха вкарали 6 тройки от 12 опита, докато „сините” изпълниха също толкова стрелби от далечно разстояние, но успяха едва в една от тях. Освен това играчите на Левски направиха и 9 пропуска от наказателната линия през първите 2 четвърти, но въпреки това гостите имаха едва 4 точки в повече и изходът от мача бе непредсказуем.

Първи мач срещу бившите си съотборници изигра американското крило Доналд Коул. Доскоро той бе играч на македонския тим, но премина в редиците на Левски през летния трансферен прозорец. Именно той вкара първия кош за Левски през второто полувреме (до почивката имаше 10 точки). Но пък само за минута в третата част Коул направи 2 лични нарушения и натрупа общо 4, което принуди Папазов да го извади от игра и съхрани за по-късно. За негово съжаление единствената „четворка”, която той имаше на скамейката, бе Илиян Евтимов, а той е с леко разтежение от предната среща на „сините” в турнира.

Левски поведе с 55-54 след тройка на разигралия се Арън Харпър точно 3.50 минути преди края на третата част, но македонците си върнаха водачествотто с два точно изпълнени наказателни удари от най-добрия играч на гостите Джеймс Лайф. Тогава „сините” нанесоха своя удар в този мач и от 55-56 за Фени направиха серия от 12 поредни точки до края на частта. Джейсън Смит и Павел Иванов с тройки, както и поредни кошове на Харпър и Славейков изведоха Левски с двуцифрен аванс за първи път в срещата – 67-56 преди началото на последната четвърт. В тази трета част заработи далеч по-добре стрелбата на Левски от тройката – 4 от 8 и това мигновено се отрази на резултата на светлинното табло в Арена Самоков.

Македонците никак не се бяха предали и дори след тройка на Владимир Попович намалиха до само 7 точки – 72-65 малко повече от 7 минути преди финалната сирена. До края на срещата баскетболистите на Левски поддържаха разлика между 7 и 10 точки и показаха повече зрялост и концентрация, която не позволи на гостите от Македония за какъвто и да е било обрат. В края на срещата треньорът Папазов пусна в игра и Искрен Иванов, който записа отнета топка, а с два наказателни удара сложи и точка на този спор във финала на турнира „45 години Самел” – 88-78 за Левски.

Петима баскетболисти на „сините” завършиха с двуцифрен точков актив, а с най-много се отчете Коул с неговите 15 точки. Други трима добавиха по 13 – Славейков (5 борби), Великов (5 борби) и Васил Евтимов (цели 18 борби). Добре се включиха Харпър с 12, както и Златин Георгиев и Джейсън Смит с по 7 точки, въпреки че играха значително по-малко време в мача.

За македонците, които ще гостуват в София след седмица на 10 октомври в първи мач от Балканската лига, най-резултатен бе Горан Самарджиев с 18 точки, а Бошко Йовович добави 16.

Победата на Левски в този турнир днес стана пред погледа на Иван Джиджев, изпълнителен директор на „Велдер Груп”.

По-рано днес в мач за 5/6 място АЕК Ларнака победи КК Пирот с 87-57, а срещата за 3/4 място между Рилски спортист и Лукойл Академик остана като последна за това издание на „45 години Самел”. След нея ще стане и официалното награждаване, последвано от концерт в чест на годишнината на спонсора на Рилски спортист.