Левски постигна неочаквано трудна победа над Ямбол с 91:81 в среща от четвъртия кръг на Националната баскетболна лига. Ямболии пристигнаха в столицата в деня на мача без много контузени играчи, но с двете си нови словенски попълнения, и успяха да измъчат сериозно „сините”. Двубоят се игра в зала „Христо Ботев”, тъй като титулярният дом на Левски – зала „Универсиада”, бе зает с друго спортно мероприятие. Домакините имаха проблеми не за първи път този сезон, като в първия кръг, отново у дома, се измъчиха с Черноморец.

Гостите разчитаха само на осем състезатели, като без смяна по 40 минути играха Станислав Говедаров и Мартин Дурчев, а Николай Върбанов бе на терена 38 минути. В сравнение за Левски единствен над 30 минути – 37 – на паркета престоя Аарън Харпър.

Именно на Харпър падна пак отговорността да отбележи основен брой „сини” точки, подкрепен от основните „заподозрени” в последно време – Стефан Георгиев, Павел Иванов и Джейсън Кроу.

След равностойна първа четвърт, в чийто край Ямбол дори водеше в резултата, в крайна сметка последният кош за десетте минути бе дело на Левски, след грешка в защита на гостите, и домакините излязоха напред с точка – 24:23.

В началото на втората част нещата отново продължиха в същия дух, като „сините” имаха крехка преднина, която поддържаха най-вече със защита. Мощен финал за края на полувремето позволи на Левски да отдъхне малко, като Харпър и Торо бяха отбелязали 34 от 56-те точки за тима до почивката, срещу 44 за Ямбол.

Отборът на Ямбол не се бе отчаял от изоставането, и малко след подновяването на играта успя да намали пасива си до седем, но веднага след това отново се пропука в защита, и Левски пак поведе с двуцифрена разлика. До края на частта, единствената в мача, която спечелиха, гостите пак се доближиха, на моменти и до четири точки, като успяха да стреснат „сините” и след 30 минути губеха само с пет – 73:68.

Най-близо до изравняване на резултата Ямбол бе в началото на последната част, но при три точки пасив, левичарят Мартин Дурчев пропусна да отбележи с дясната ръка, и оттам повече тимът му не се доближи толкова до Левски. Златин Георгиев, Джейсън Кроу и Павел Иванов вкараха решаващи тройки до края на срещата, които сломяваха опитите на гостите да атакуват отново за обрат. Ямбол все пак имаше своите шансове, като в последните две минути бе само на шест точки от противника, но и тук опитът и умората се оказаха много на плещите им.

Двата състава направиха доста атрактивен двубой, с много атаки и интересни ситуации. Ямбол успя да вземе борбата под коша, като бе по-активен в овладяването на топки в нападение. Левски пък завърши с 21 асистенции, отличен атестат за комбинирането между играчите на Константин Папазов.

Топреализатор за успеха на „сините” пак бе Аарън Харпър с 28точки. Дабъл-дабъл записаха Джейсън Кроу – 14 точки и 10 асистенции, и Стефан Георгиев – 16 точки и 12 борби. Павел Иванов също отбеляза важни 10 точки за победата.

Най-полезен за Ямбол, и също с дабъл-дабъл, бе бившият център на Левски Николай Върбанов, с 11 точки и 15 борби, като той бе и най-често фаулираният състезател на терена. С 19 точки и осем борби, но и шест грешки, завърши Станислав Говедаров, а Мартин Дурчев и новото попълнение Давор Сатлер добавиха по 14 точки.

Тази сряда на Левски му предстои нов мач от Балканската лига. "Сините" ще пътуват до Белград за мач с ОКК, а след това в събота ще гостуват в Ботевград на Балкан. Ямболии пък ще имат трудна задача, тъй като в петък в зала "Диана" ще дойде шампионът Лукойл Академик.