Левски изигра един от най-добрите си мачове този сезон и победи Лукойл Академик с 95:78 в четвъртия мач от финалната серия в НБЛ, в своята зала "Универсиада".

Така, шампшонската титла този сезон отново ще се реши в един-единствен мач, петата среща, след настоящото равенство 2-2.

Петият двубой е на 3 юни в Самоков.

Преди срещата, двата отбора показаха доброто лице на спорта, така рядко виждано напоследък, като се събраха и издигнаха лозунг в подкрепа на бедстващите държави Сърбия, Босна и Хърватия.

Лозунгът, отправен от двата отбора

източник: Георги Димитров

Първата част премина в непрестанни атаки и нищожните усилия на двата тима в защита логично доведоха до сериозна резултатност. В началото водачеството често се сменяше, но с напускането на Лалич и Тъкър Левски успя да осъществи лек натиск и да поведе с 6.

"Сините" пропуснаха невероятни възможности да дръпнат с двуцифрена преднина преди края на четвъртината, след две грешки на Хийт. Въпреки това, те приключиха напред частта - 27:23.

Страхотният Аландо Тъкър обаче нямаше как да бъде спрян от Левски и набързо почти собственоръчно изравни и изведе Лукойл с две напред.

Стрелбището продължи да действа в зала "Универсиада", но с една идея по-добре за гостите. Левски съумя, макар и с много мъка, да се задържи "над водата", само до две точки пасив, четири минути преди почивката.

Оттам, последваха две наистина силни минути за Левски, в които домакините направиха вече не само отлични нападения, но реагираха добре и в защита. Това им донесе цели 14 точки преднина, след като Лукойл дори успя да върне няколко точки, двайсетина секунди преди края на полувремето.

Тъкър отбеляза само един наказателен удар в оставащото време, за 54:41 на почивката.

Точно обратно на предишния двубой, този път играчите на Левски си разпределяха тежестта, и четирима имаха двуцифрен актив през първото полувреме, докато Тъкър бе страшилището на Лукойл.

Отново в противовес на играта през последните месеци, Левски успя да задържи аванса си в началото на третата част, и дори го направи 16 точки. Проблем за "сините" бяха само по трите фаула на сметките на Джоунс, Уилкинсън и Митко Ангелов.

Смените на Лукойл за раздвижване на играта - с Веско Веселинов, Килингсуърт, даваха малко отражение в атака, но Левски поддържаше невероятна стрелба от разстояние, и направи разликата цели 22! точки, в 26-та минута.

Христо Захариев бе фантастичен за "сините", а когато си седна с три фаула, за да почине, Чалмърс и Хийт довършиха частта за 30:20 в полза на Левски и 84:61 преди последните 10 минути.

Лукойл се видя с 25 назад в началото на последната част, и правеше невероятни грешки, пресиран сам от себе си. Левски също се носеше на вълните на емоциите и вече не играеше толкова добре, колкото в третата част, но правеше нужното, за да държи преднината си, което не бе и трудно.

В беизходица, и видял, че нещата отиват към пети мач, треньорският щаб на Лукойл пусна в игра юношите Крис Минков и Николай Грозев за последните минути. За Левски се появиха Евгени Хаджирусев и Камен Атанасов, и Герасим Николов и накрая на терена имаше десетима българи.

Христо Захариев завърши с 23 точки за 30 минути игра, 22 добави Лайнъл Чалмърс, 19 плюс 9 асистенции отчете Хийт, а Ники Върбанов се включи точно навреме със своите 11 точки.

Тъкър завърши с 20 за Лукойл, а Вергинис вкара 11. Веско Веселинов се записа с осем точки и 11 борби.