Левски и Балкан ще се срещнат на полуфинал в мъжкото баскетболно първенствопза втора поредна година, след като "сините" отстраниха Рилски спортист в два мача, а Балкан стори същото със Спартак Плевен. Във втория мач в Самоков, Левски победи с 91:84.

Рилски спортист се раздаде докрай и в двете срещи с Левски, но по-класните баскетболисти в състава на столичани се оказаха решаващият фактор в четвъртфинала.

Двубоят премина без сериозни инциденти, като феновете в Самоков очаквано освиркваха бурно Тити Папазов при всяка възможност. Кратки словесни престрелки межу Вили Вуцов и агитката на домакините имаше през първото полувреме, но след почивката шепата привърженици на Левски в залата вече бяха преместени далеч от домакините.

Рилски спортист започна много надъхано двубоя, като Росен Барчовски отреди водеща роля на Шон Барнет и това му донесе успех. Агресивната игра на домакините в защита също помогна да се вземе аванс в първата четвърт.

След равностойни първи пет минути, атаките на Левски завършиха без кош няколко поредни пъти, и след като от другата страна "сините" изостанаха в защита, бяха наказани логично. Барнет и Джъстин Грей вкараха почти всичко за Рилецо в първата четвърт, завършила 24:17.

Втората част също вървеше с лек превес за домакините, които имаха предимство в борбата и се справяше страхотно в защита.

Подобно на първата среща, основните центрове имаха по два фаула още в първите 15 минути, и Джоунс, Върбанов и Равънел седнаха на пейката. Барнет обаче продължаваше да доминира и в двете фази на играта и Рилецо изглеждаше сякаш контролира нещата преди почивката. Левски се движеше забавено в защита и това помагаше на самоковци допълнително.

След като именно през него минаха куп топки, Джумейн Джоунс най-после се размърда в нападение в последните минута-минута и половина от полувремето, и с пет негови точки Левски изравни до 40:40 - резултатът на почивката. Във втората четвърт "сините" затвориха поне Грей, от двамата реализатори на Рилецо, което също допринесе за изравняването.

Две тройки дадоха летящ старт за Рилски спортист в третата част, но Левски издържа стоически и изравни и дори поведе с точка, за първи път след петата минута на мача. Росен Барчовски даде почивка на Барнет, но в негово отсъствие се вихреше Върнън Тейлър, който бързо направи няколко атрактивни отигравания.

Гостите продължаваха да бъдат крайно неубедителни, въпреки че не позволяваха да се стигне до някаква голяма разлика.

След куп грешки в двете посоки в края на третата част, резултатът бе 66:61, и въпреки малката преднина, Рилски бе в по-добра позиция. Сценарият от третата част се повтори, и Левски пак поведе с точка, само за да позволи набързо на домакините да си върнат аванса.

Джумейн Джоунс изнесе отбора на гърба си в последните минути, като вкара поредица решителни точки за Левски.

С две минути до сирената, Хийт отбеляза два фаула за 81:76 в полза на Левски. След като до този момент в мача нямаше решителни намеси, Майк Уилкинсън взе изключително важни борби в последните 90 секунди и подаде за 85:78 - резултат, оформен от Христо Захариев.

Рилски спортист започна да фаулира в изтичащите секунди, и макар че Левски пропусна няколко наказателни удара, нямаше време домакините да изравнят.