Левски постигна малко изненадващо лесна победа над Ямбол с 82:60 (29:14, 14:13, 20:16, 19:17) точки в първи домакински мач от полуфиналните плейофи в мъжкото баскетболно първенство. С успеха си „сините” поведоха с 1-0 в серията, която се играе до три победи от пет мача. Следващата среща е в петък от 18.00 часа в новата спортна зала на 4-ти километър, заради заетостта на „Универсиада”, а след това серията се мести в Ямбол.

Левски още от първата минути не остави шансове на своя съперник, който иначе по традиция създава много проблеми на „сините”. Ямбол е и единственият тим освен Лукойл Академик, побеждавал Левски в София. Това обаче явно допълнително бе мотивирало момчетата на Тити Папазов, и те започнаха мача с 10:0, а още в осмата минута преднината им стигна 20 точки.

Гостите изглеждаха много далеч от доскорошната си отлична форма, и повечето им изстрели бяха припрени, не на място, и не попадаха в целта. Въпреки това пасивът малко падна до почивката и Левски се оттегли с преднина от 43:27. Всичко обаче продължи в същия дух и през второто полувреме, и всички опити на Ямбол бяха напразни. След 30 минути игра разликата отново бе 20 точки - 63:43, а в последната четвърт Левски успя да достигне и аванс от 27 точки при 77:50. До края срещата се доиграваше, и по минута-две записаха и последните на „синята” пейка, а Иван Чолаков също извади своите титуляри.

Аарън Харпър наниза дежурни 28 точки и 8 борби, Доналд Коул приключи с 16 точки, а Асен Великов – със седем асистенции и пет точки. „Сините” спечелиха борбата в подкошието, а направиха и два пъти повече асистенции за победата.

За Ямбол най-полезни бяха Симон Финжгар с 11 и Николай Върбанов с 10 точки, 9 борби и три откраднати топки. Разликата в процентите на стрелба обаче бе смразяваща, и гостите не успяха да минат 35% от нито една зона, с изключение на фаул линията.

Утре стартира и втората полуфинална серия в НБЛ, между Лукойл Академик и Рилски спортист. Първите две срещи са в Правец на 12 и 14 май.