Баскетболен клуб Левски официално заяви желанието си да участва в първото издание на Балканската лига. В заявлението, подадено до БФБ, от столичния клуб мотивират искането си за участие в състезанието с това, че отборът е съставен в голямата си част от млади български играчи, девет от които включени в националните формации на различни възрастови групи - един в националния отбор до 18 години, трима - до 20 години и петима в мъжкия национален тим.

За развитието на състезателите и за повишаване на техния принос към националните отбори е необходимо натрупване на опит от международни срещи и според ръководството на БК Левски Балканската лига дава чудесна възможност за това, като гарантира достатъчен брой мачове за израстване на националните състезатели, което пък ще допринесе за издигане нивото на българския баскетбол.

Още преди две седмици Левски бе един от първите два български клуба (заедно с ЦСКА), които изразиха желание да кандидатстват за участие в новото състезание от идната есен. Тогава президентът на "синия" клуб Юлия Боянова заяви пред Гонг:

"Мисля, че е съвсем нормално с този млад, прогресиращ отбор да има и апетит за поява на международната сцена и именно затова заявихме нашето желание за участие в Балканската лига. Да се надяваме, че ще отговорим на всички критерии на организаторите и ще сме един от двата български тима, които ще участват в надпреварата."

От днес в София започва първата работна среща на Балканската лига, а една от точките в дневния ред е именно разглеждането на предложения за отборите участници в Лигата. Тепърва пък националните федерации ще решават кои тимове от съответните първенства ще участват, след като определят критериите за това.