Левски победи Рилски спортист с 88:84 в последния мач от 17-я кръг на Националната баскетболна лига и оглави подреждането в първенството. В столичната зала „Христо Ботев” „сините” губеха през голяма част от срещата, но се оказаха крайни победители благодарение на проявения характер в края. Рилски спортист имаше доста възможности да се поздрави с успеха, но липсата на концентрация и късмет в решителните моменти ги лиши от него. За Левски победата бе трета поред, и ги изкачи на първо място, но Лукойл Академик е с мач по-малко, тъй като този кръг почиваше, след отказването на ЦСКА от участие в шампионата.

От трибуните двубоя изгледа и новият старши треньор на Лукойл Петко Маринов, както и голяма част от неговите възпитаници.

Старши треньорът на Левски Константин Папазов използва абсолютно всички записани за мача баскетболисти, макар и някои от тях само за броени минути. За разлика от него Александър Тодоров разчиташе повече на една резерва – Александър Груев, а в игра се появи за кратко и Асен Саралийски. Голямата тежест на срещата обаче изнесоха шестима играчи, което се отрази и на представянето им във физическо отношение. Рилецо игра в Балканската лига в четвъртък, при това като гост, и днес логично в края на двубоя показа умора.

Гостите започнаха вихрено и бързо натрупаха преднина, която в края на първата част бе осем точки. Самоковлии поддържаха темпото с отличната си стрелба от далечно разстояние. Наставникът Александър Тодоров заложи на бързата игра с опити от тройката, след като се видя, че центърът на Левски Стефан Георгиев е твърде неудобен за звездата на Рилски спортист Травис Питърсън. В края на първото полувреме „сините” успяха да свалят малко разликата, но процентът на Рилецо от далеч бе впечатляващ – осем от 13 точни опита, срещу които Левски не намираше отговор. Домакините пропуснаха от своя страна доста лесни кошове, и съвсем логично на почивката отстъпваха с 40:44.

Паузата между полувремената се отрази ползотворно на Левски и пет минути след началото на третата част резултатът вече бе равен – 51:51. Оттам нататък равенството бе най-често появяващо се на таблото, а „сините” успяваха да поведат с малко в отделни моменти. Няколко грешки и безрезултатни атаки на Рилски спортист бяха достатъчни, за да може Левски да се съвземе и да удържи победата във финалните моменти от мача.

Решителна роля за обрата изигра новото попълнение на Левски Арнас Казлаускас. Литовецът наниза 19 точки само през второто полувреме, и завърши общо с 21, като вкара пет тройки. За пореден път моторът на „сините” се казваше Стефан Георгиев, който направи дабъл-дабъл с 26 точки и 10 борби.

За тима на Рилецо най-резултатен бе Иван Лилов с 22 точки, Бранко Миркович добави 18 точки, четири борби и четири асистенции. Гостите записаха повече от задоволителен процент на стрелба, но направиха и твърде много грешки – цели 19.