Левски изравни серията срещу Лукойл Академик, след победа със 76:75 във втората среща от финалната серия в НБЛ. Така при 1-1, финалите се пренасят в София, за два мача в зала "Универсиада", на 29 и 31 май.

Много обрати, равенства и съдийски грешки съпътстваха мача в "Арена Самоков".
Доминацията на Юре Лалич продължи от първата среща, за да даде преднина на "студентите" в началото на двубоя. Брандън Хийт стартира надъхано, но бързо изпусна нервите си и направи две лични нарушения за четири минути.

След като съдийската тройка в първия мач пускаше крайно агресивна игра, днес критериите бяха точно на противоположния полюс. Те свиреха всяко по-грубо докосване, и компенсираха грешките си, нагнетявайки обстановката от началото.

Левски избухна със серия от 11-0 след излизането на Хийт заради нарушенията, а и Лалич седна на пейката и без него Лукойл имаше трудности да бележи.
Тони Уийдън обаче успя да остави шампионите в близост до Левски след 10 минути игра, и резултат 21:25 в полза на "сините".

Втората част вървеше доста мъчно и за двата отбора, с дълги тегави нападения, малко по-успешни за Левски. Само няколко прибързани стрелби на Чалмърс бяха необходими Лукойл отново до обърне, с безгрешния мерник на Уийдън. Двамата гардове на "студентите" - Вергинис и Уийдън буквално помитаха Хийт и Чалмърс.
Павел Иванов стана първият български играч с кош за Левски, с тройка в последната минута на полувремето. Тя обаче не бе достатъчна да прекъсне серията на Лукойл, която им донесе пет точки аванс на почивката - 48:43.
С по 13 точки за Левски до този момент бяха Уилкинсън и Чалмърс, докато Уийдън имаше 12 за Лукойл.

"Сините" отбелязаха първите пет точки през второто полувреме, за да изравнят резултата, но Хийт отново бе принуден да седне на пейката, вече с три фаула.
Последва още едно равенство при 52:52, Лукойл поведе, но отговорът бяха шест поредни точки за Левски.
Двата щаба продължаваха да си късат нервите със съдийските отсъждания, и накрая пейката на Лукойл за малко да го отнесе с техническо нарушение, но за такова на реферите не им стигнаха сили.

Накрая на третата четвърт спорът бе "разрешен" с технически за Килингсуърт и Ангелов от двете страни, но за Митко Ангелов това означаваше, че няма да доиграе срещата, тъй като фаулът бе пети.

Всичко това - при 60:60 - а Христо Захариев оформи крайното за четвъртината 61:60 в полза на Левски.
Ново равенство при 64:64 бе нарушено от съдийте с техническо за пейката на Левски. Сбърканите отсъждания продължиха да мъчат отборите, в двете посоки, но като че ли това техническо бе на път наклони везните в полза на Лукойл и авансът на "студентите" скочи до 6 точки, което в този мач си бе сериозна разлика. Предвид и традиционно слабата защита на Левски, трудностите да бъде наваксан пасивът бяха на лице.

Геройските изяви на Уилкинсън и ефектен пробив на Захариев скъсиха до 75:73 разликата, и минута и 43 до края. Неособено умно нападение на Левски не позволи да се изравни, но от другата страна Лукойл също не успя да се организира на два пъти и пропиля шансовете си да затвори мача.
Неспортсменско нарушение срещу Захариев го постави на наказателната линия, но той отбеляза само един шут. Топката все пак остана за Левски, и въпреки добрата защита на Лукойл, Чалмърс вкара, за 76:75 в тяхна полза.

На часовника остана 3.9 секунди, за последен удар на Лукойл, но Уийдън тръгна през центъра и куп от играчи, и бе блокиран чисто, и така победата, след много драма, отиде за Левски.

25 точки за успеха наниза Лайнъл Чалмърс, 14 точки и 15 борби отчете Джумейн Джоунс, а по 16 и 10 добавиха Майк Уилкинсън и Христо Захариев.
16 за Лукойл вкара Аландо Тъкър, 15 - Уийдън, а Юре Лалич игра само 23 минути, в който се отчете с 11 точки и 6 борби.