Левски е първият финалист в турнира „45 години Самел” в Самоков, след като постигна втора поредна победа в група А. „Сините” без доста титуляри и без усилия надделяха над сръбския Пирот със 122:41. В игра не се появиха капитанът Стефан Георгиев, който лекуваше контузия, но участва в загрявката, както и Станислав Славейков, Джейсън Смит и Арън Харпър, всички оплакващи се от различни болежки. В залата изобщо не дойде днес Бойко Младенов, който също е с травма, но и вчера влезе в конфликт със самоковските фенове.

За сметка на това в ложата в Арена Самоков седна един от представителите на европейския треньорски елит – Светислав Пешич. В компанията на президента на Рилски спортист Петко Георгиев, президента на БФ Баскетбол Михаил Михов и вицепрезидента на Черно море Симеон Варчев, Пешич изгледа първото полувреме на мача между Левски и Пирот, но явно предрешеният изход от двубоя принуди ВИП гостите да потърсят друго развлечение след почивката. Трибуните на залата обаче останаха абсолютно празни, като до края на срещата имаше точно седем души, наблюдаващи баскетболните усилия на двата състава.

Ветеранският тим на Пирот изобщо не бе мерило за Левски, като за първите пет минути и половина от срещата гостите така и не успяха да вкарат нито точка. Те реализираха първия си кош при 13:0, но нещата изглеждаха ясни от първия момент. Разликата растеше непрекъснато, за да стигне до крайните 81 точки!

В отсъствието на много от по-опитните „сини” състезатели, шанс за изява получиха младите надежди на Левски Павел Иванов и Искрен Иванов, както и македонският талант Никола Гайдаджиев, който се присъедини към тима в Самоков.

Асен Великов пък, в компанията на Васко и Илиян Евтимови, Златин Георгиев и Доналд Коул, диктуваха събитията на терена. По-младият брат от фамилия Евтимови Илиян бе във вихъра си, и завърши с 31 точки, 10 борби, пет асистеции и три откраднати топки. По последния показател пък Асен Великов записа цели осем, като добави и 16 точки и пет асистенции. 15 точки, шест асистенции и пет борби добави Златин Георгиев, а Васил Евтимов остана на точка от дабъл-дабъл с девет точки и 12 борби. С двуцифрен актив се отчетоха и Павел Иванов – 11 точки, и Никола Гайдаджиев – 13.

За разлика от всички тях, нито един играч на сърбите не успя да мине границата от 10 точки, и с най-много – осем – приключи Душан Лилич.

Левски все още не знае с кого ще играе на финала в петък, тъй като в група В ситуацията е много завързана, и трите тима – Фени Индустри, Лукойл Академик и АЕК Ларнака, все още имат шанс за финал. Утре са срещите Рилски спортист – КК Пирот и АЕК Ларнака – Фени Индустри.