Баскетболният Левски бе на косъм от истинска сензация в мъжкия ни шампионат тази вечер. „Сините” загубиха драматично от хегемона у нас ЛукОйл Академик след продължение в зала „Триадица”. Носителят на златните медали от последните няколко сезона и участник в купа УЛЕБ победи с 95:89 точки, но баскетболистите водени от Желко Лукаич доста се поизпотиха в дербито на първенството.

Златин Георгиев изпрати мача в продължение след инфарктна тройка в последните секунди на редовното време. По-малкият син на Петкана Макавеева изравни за 77:77 точки и накара съотборниците и феновете в залата да се хванат за главата от емоции. Никой от „студентите” не направи фаул и ръката на Златин не трепна. Голди, както го наричат приятелите, завърши с 10 точки и 5 асистенции. Преди него американецът от Левски Роб Престън също с точна далечна стрелба даде точка преднина на „сините” за 70:69 точки 2 минути преди сирената.

В допълнителните 5 минути шампионите започнаха по-уверено, но играчите на Левски отново отвърнаха с резултатна стрелба от тройката. Първо Станислав Славейков, а след това и Юли Радионов вкараха и задържаха интригата жива при 88:87 точки за домакините в зала „Триадица”. Две последователни грешки на „сини” баскетболисти, както и точността на „студентите” от наказателната линия донесоха 13-я пореден успех на ЛукОйл Академик и 4-тата загуба за втория в момента Левски.

Целият двубой бе доста оспорван и интересен, като лидерството се смени общо 9 пъти, а шампионите водеха на моменти само с 8 точки, докато „сините” бяха успели да поведат с 6. На почивката резултатът бе 34:31 в полза на ЛукОйл Академик, а преди последната четвъртина Левски имаше 2 точки преднина – при 52:50 точки.

Македонецът Перо Антич отново бе фактор за своя тим. Антич отбеляза 33 точки, овладя 12 борби и открадна 5 топки, но не вкара в нито един от 6-те си опита за 3 точки. Бразилецът Мурило да Роса реализира 18, плюс 8 борби. Ристе Стефанов и Тодор Стойков добавиха съответно 14 и 11 точки. „Студентите” вкараха едва 6 тройки от 27 опита. Именно далечната стрелба можеше да донесе така желаната победа за „сините”. Баскетболистите на Левски реализираха 10 тройки от 31 опита, но направиха и 25 грешки срещу 22 за по-опитния съперник. Станислав Славейков бе най-полезен за своя тим с 21 точки, 7 борби и 4 асистенции. Стефан Георгиев пък вкара 14, а Роб Престън завърши с 9 точки.