Левски и Лукойл Академик запазиха първа и втора позиция в Националната баскетболна лига, след като днес записаха очаквани победи в 19-я кръг на редовния сезон. В първия мач от кръга снощи Черно море надделя над Рилски спортист.

Пресните носители на Купата на България от Левски се наложиха над Сливен с 83:65 като гост в зала „Диана” в Ямбол. „Сините” бяха без американските си гардове Маркъс Хол и Чарлз Джоунс, които получиха почивка. Лекото отпускане в началото доведе до изненадваща преднина на Сливен след първата четвъртина. На моменти през първите десет минути домакините дори водеха с цели 11 точки. Те обаче бързо се стопиха през втората част, и до края на полувремето вече Левски бе изравнил резултата и в крайна сметка се оттегли на почивка при 37:34.

След паузата момчетата на Константин Папазов се постегнаха и за кратко време наложиха своята игра, като в един момент преднината им достигна 26 точки. Петима баскетболисти на Левски завършиха с двуцифрен актив от точки, а всички десет записани взеха участие в мача.

Капитанът Стефан Георгиев бе най-резултатен с 14 точки и шест борби, а с 12 точки и пет откраднати топки завърши Павел Иванов. Силен мач изигра и Асен Великов, който записа в статистиката си 11 точки, девет борби, пет откраднати топки и пет асистенции. Джеремая Босуел завърши с 21 точки и осем борби за Сливен, а бившият играч на Левски Петрослав Зафиров добави 19 точки. Поредният си дабъл-дабъл този сезон записа и Тодор Тенев – 11 точки и 10 борби.

Проблеми до почивката имаше и Лукойл Академик срещу Спартак Плевен. Гостите бяха пределно мотивирани в залата в Правец, да си върнат за загубата на полуфинала за Купата на България. Те използваха отпуснатата защита на Лукойл и лидерството се размени няколко пъти през първите две четвъртини.

След почивката обаче „студентите” заиграха по-съсредоточено и от средата на третата част вече имаха двуцифрена преднина, на моменти достигаща 30 точки. Оплакващият се от контузия Ристе Стефанов бе на терена 33 минути и бе най-резултатен за Лукойл с 24 точки. 20 добави Христо Николов, а с 19 точки и 10 асистенции се отчете Уили Дийн. За Спартак с по 16 точки се записаха Илия Станков и Цветослав Острев.