По-малко от седмица преди срещата помежду си, Левски и Лукойл Академик постигнаха убедителни победи в Националната баскетболна лига. Двата състава ще се изправят един срещу друг следващия петък в смятания за дерби мач от родния елит.

Лукойл Академик победи без особени проблеми Спартак Плевен със 101:84, като за трети път този сезон мина границата от сто точки. „Студентите” до голяма степен си подсигури успеха още в първата четвъртина, която спечели с 31:15. Играта се поизравни в следващите десет минути, но ситуацията на светлинното табло не се промени особено.

Старши треньорът на плевенчани надъха момчетата си и те излязоха мотивирани през второто полувреме, като показаха добра игра. Това обаче бе далеч от достатъчно, за да обърнат Лукойл Академик в Правец.

Любимир Минчев даде време на терена на почти всички свои баскетболисти, като само Тенчо Банев не се появи на паркета. Андрю Аделеке бе най-полезен за успеха на шампионите със своите 24 точки и 16 борби. Капитанът Стойков отбеляза 18, Тим Пикет добави 17, а Митко Ангелов завърши с 16.

Роб Престън бе най-резултатен за Спартак Плевен с 19 точки, но плевенчани имаха ужасен процент стрелба от тройката – девет точки от 31 опита.

Левски победи Сливен с 97:77 като гост, и както Лукойл, си подсигуриха успеха в първите десетина минути на двубоя. „Сините” започнаха устремно и взеха първата част с 29:11. След това играта се поизравни, и момчетата на Тити Папазов допуснаха доста лесни кошове, за да не бъде разгромът пълен. Звездите на тима Маркъс Хол и Васил Евтимов дори не пътуваха с отбора за Сливен, но съотборниците им се справиха достатъчно добре. В отсъствието на Евтимов на терена се изяви друг център – Николай Върбанов, който изигра един от най-силните си мачове, и завърши с дабъл-дабъл от 28 точки и 14 борби.

Левски обаче за пореден път имаше проблеми със стрелбата от тройката и реализира едва три от 22 шута. За сметка на това „сините” се реваншираха в борбата под коша, където счупиха статистиката с 58 броя.

Тити Папазов пусна в игра всички баскетболисти, които бе завел в Ямбол, където играят своите мачове момчетата от Сливен. АСен Великов добави 17 точки, Станислав Славейков – 14, а Стефан Георгиев също се записа с дабъл-дабъл – 13 точки и 12 борби.

От състава на домакините също центърът се прояви най-добре – Тодор Тенев завърши с 22 точки, като вкара и една тройка. Цветомир Бенчев добави 13 точки, а Лорънс Шарет реализира четири тройки и завърши с 12 точки.