Дисциплинарната комисия на Българската федерация по баскетбол разгледа две жалби и наложи наказания на дамските отбори на Левски и Хасково, съобщи официалният сайт на БФБаскетбол.

Хасковлийки бяха санкционирани с 800 лева, след като ДК бе сезирана от президента на родната централа Георги Глушков за „изявления с обидни оценки, уронващи престижа на федерацията, служители и членове на комисии и Управителния съвет и /или длъжностни лица, БК, треньори, ръководители и /или състезатели на БК (чл. 36 от ДП)”. Това е станало на пресконференция на 15 януари в Хасково на треньора на местния клуб Елена Станкова.

Левски пък бе санкциониран с глоба 500 лева на основание жалба от ръководството на БК Хасково. Хасковлийки протестираха срещу скандиране „Сребреница” от зрители, адресирано към състезателките от Босна и Херцеговина в срещата Левски - Хасково 2012, проведена на 12.01.2013 година в зала „Универсиада”.

След като изслуша официалния видеозапис на срещата Левски - Хасково 2012, Дисциплинарната комисия установи достоверността на жалбата. Действително в 8:07 мин. и в 6:11 мин. от четвъртата част на срещата, зрители са скандирали „Сребреница”, отправяйки своеобразна заплаха към състезателките на БК Хасково 2012, които са от Босна и Херцеговина, напомняйки им за жестоките кланета на мюсюлмани през 1995 година под ръководството на сръбския генерал Ратко Младич.