Мъжкият Левски открива официалната част от сезон 2009/10 с много важен мач от второто издание на Балканската лига срещу отбора на Фени Индустри от Македония. Двата отбора бяха избрани от ръководството на това регионално издание за първи мач в тазгодишния вариант на лигата. По тази причина двубоят бе изтеглен с 4 дни по-рано, когато ще се играят останалите 5 мача от първия кръг в двете групи. Двубоят е в столичната зала „Универсиада” с начален час 18.00, а входът е безплатен, съобщава bulgarianbasket.com.

Отборите на Левски и Фени Индустри играха помежду си на финала на силния турнир в Самоков само преди седмица. Тогава Левски победи с 88-78 и спечели купата „45 години Самел”. Със сигурност обаче този мач в Балканската лига ще има доста по-различна стойност, а изхода от него може да повлияе на представянето на двата тима в група А на това регионално съсътезание. Интересно е да се отбележи, че именно Фени Индустри бе отборът, който отстрани от участие във Файнъл Фор на миналогодишния турнир. Двата клуба играха на четвъртфинал, а Фени Индустри спечели благодарение на драма в срещата реванш в Кавадарци. Първият мач в София завърши при резултат 91-75 за „сините”, но във втората среща в Македония Фени бе по-добър с 19 точки – 81-62 и заслужено продължи напред. По-късно македонците бяха отстранени от друг македонски тим на полуфинал – Работнички Скопие по време на Файнъл Фор-а в Самоков.

В момента и двата тима изглеждат по коренно различен начин в сравнение с края на миналия сезон. Личат доста нови имена, а повечето от тях играят и ключови роли в схемите на двамата треньори. Може би приликата им от миналата година се припокрива най-вече от факта, че както Левски, така и Фени Индустри запазиха своите треньори - Константин Папазов и Емил Райкович.

С най-голям интерес се очаква представянето на американското крило Доналд Коул, който смени „оранжевото” на Фени със „синьото” облекло на Левски по време на трансферния период през лятото. Преди два дни на пресконференция той каза, че очаква този мач с нетърпение, тъй като ще иска да победи бившия си клуб. Но в същото време Коул каза, че и Фени ще имат по-голямо желание за изява поради присъствието му в лагера на съперника.

Очаква се с интерес също и дебюта в официални срещи на другите две нови попълнения на Левски – Джейсън Смит и Арън Харпър. Първият обаче е под въпрос вследствие вирус, докато на втория треньорът Папазов ще разчита изключително много. Проблеми от здравословен характер имат също и братя Евтимови, но Тити Папазов по всяка вероятност ще има възможност да ги използва.

След това домакинство срещу Фени Индустри, Левски ще гостува последователно на ОКК Белград, Спартак Плевен и Стяува Турабо. Този факт още повече задължава „сините” да тръгнат с победа в турнира от Балканската лига, мачовете у дома ще са задължителни в търсене на успеха и класиране за следващия етап.

Основни фигурни на гостите от Фени са сърбинът Владимир Попович, американецът Джеймс Лайф, както и доскорошния национал Горан Самарджиев. Треньорът Райкович използва ротация от около 8-9 играчи, а е възможно в някой момент да вкара и новото си попълнение – българинът Сергей Цветков, който отскоро е част от македонския тим.

Останалите три български представители в турнира Рилски спортист, Спартак Плевен и Черно море стартират участието си в това издание на Балканската лига в сряда, на 14 октомври.