Левски спечели първия мач от четвъртфиналната серия срещу Рилски спортист, с 89:82, и направи първа стъпка в плейофите на НБЛ. Втората среща в серията е в събота в Самоков, а ако там Рилецо изравни, двата отбора ще решат всичко на 6 май в София.

Воден от инерцията от спечелената Балканска лига, "синият" тим удържа устрема на един от обичайните си дразнители, и не позволи на Рилецо да направи изненда.

Двата отбора започнаха безпда се бавят да бележат кош след кош, без да се притесняват от защитата особено. Везните в първата четвърт в полза на Левски наклониха четири тройки на Лайнъл Чалмърс, но иначе и "сините", и Рилецо не можеха да се оплачат от процента си на успеваемост.

Въпреки сериозното си ръстово превъзходство, Левски не успя да се придвижи добре в няколко защити, което даде отражение в графата за лични нарушения. Само в първата част тримата основни борци в състава на домакините - Върбанов, Уилкинсън и Джоунс вече бяха с фаулове, първите двама - с по два.

Тройките на Чалмърс вси пак разделиха двата отбора при 29:22 след една част.

В самото начало на втората четвърт, Ники Върбанов седна вече с три лични нарушения, което лиши Левски от солидното му присъствие под коша до този момент.

В средата на периода за първи път разликата скочи до 10 точки, след петата тройка на Чалмърс. Хийт също се развихри, но от другата страна Остин Калхун наниза три тройки, а Шон Барнет загатна за класата си, за да държат близо Рилецо.

Съкрушителният процент на стрелба на Левски обаче просто бе твърде много, за да успеят гостите да се справят. Въпреки че бяха изпълнили 12 фаула повече до почивката, те изоставаха с 12 след първото полувреме - 55:43.

По 14 точки за "сините" през първите 20 минути имаха Чалмърс и Хийт, а 13 за състава от Самоков имаше Барнет.

Рилски спортист заигра по-твърдо в защита през второто полувреме, и след серия от 7-0 скъси наполовина дистанцията. Гостите намалиха до 4 изоставането си, при 60:56, но отговорът на Левски бе ясен - 10-0, и най-голямата преднина за "сините" от 14.

След всичките амплитуди в третата част, разликата пак си остана 12, преди последните 10 минути.

Осем минути преди края, Левски дръпна с 16 и изглеждаше, че води уверено. Рилецо отвърна силно и намали до осем, а след това изключителните глупости на "сините" в атака позволиха на гостите да се доближат само на пет - 87:82 - минута преди финалната сирена.

Рилецо хвърли страшни сили и взе три последователни борби в нападение в следващата си атака, но така и не отбеляза. Това бе всичко в мача, а Хийт подпечата победата с два наказателни удара, за 89:82.

Хийт завърши с 21 точки и 7 асистенции за успеха, Христо Захариев също бе страхотен с 18 точки плюс седем борби във важни моменти в мача. 16 и 14 добавиха Чалмърс и Уилкинсън.

С 25 точки и 7 асистенции за Рилски приключи Джъстин Грей.