Изпълнителният директор на „Велдер груп” – основния спонсор на баскетболния Левски – Иван Джиджев, обяви началото на програмата за развитие на този спорт в училищата, подета от „сините”.

„В средата на лятото, когато съобщихме старта на нашия проект, аз изрично акцентирах върху нашия стремеж да превърнем развитието на детско-юношеския спорт в основен приоритет в развитието на клуба. Вече имаме какво да отчетем като изпълнено. Последните два-три месеца работихме усилено по стартирането на този проект,” заяви Джиджев на пресконференция. „Детско-юношеската ни школа е с традиции, ние си поставихме задача да слезем едно ниво надолу и да създадем основа за практикуване в началното училище. В нашия екип са вече Ивайло Равуцов и Ратко Йоксич.”

„Това, което към днешна дата е факт е, че ние имаме сключени договори с 11 училища в столицата, където са формирани по две групи деца от 1 до 4 клас. Те са оборудвани с екипи и топки, като тази година всичко е за сметка на клуба, всичко ще е абсолютно безплатно,” обясни босът на Левски. „На 20 декември ще се проведе коледен турнир за всички наши нови най-млади наши членове, с участието на отбори от детско-юношеската ни школа, и представителния мъжки състав.”

Иван Джиджев сподели, че програмата ще налага модела на работа, с деца и юноши, изработен от големия специалист Ратко Йоксич. „ Той извършва многостранна дейност, свързана с ангажимента на учители, родители, деца, спортисти от представителния тим. Неговата функция е да ни помогне да изградим цялостен и устойчив проект на работа. Това не е кратък проект, това е дългосрочен проект, и той има доста познания в тази насока,” допълни Джиджев.

Старши треньорът на мъжкия Левски Константин Папазов също присъства на пресконференцията и обяви, че всяка неделя някой от неговите баскетболисти ще присъства на заниманията на децата от програмата.

"Смятам, че за малчуганите, играчите на Левски биха представлявали интерес," каза Тити. "Дано това да е някакво предизвикателство към малките деца. Смятам, че ние можем да сме полезни."

"Ясно е, че голямата бройка деца по естествен път ще доведе до отбиране на най-добрите. Радващо е, че хората, които дават пари за спорта, осъзнаха, че така се работи," добави той.

"Социалният ефект на такава програма е много голям," завърши Тити Папазов.