Българският национален отбор по баскетбол записа лесна победа с 89:73 в първата си контрола срещу Румъния. Въпреки сериозния резултат, се видя, че има да се работи още много до началото на европейските квалификации, до което остава само месец.

С неособено интригуващата среща, прекъсната на два пъти от изгасналия ток в зала "Универсиада", България започна цикъла проверки преди квалификациите.

Убедителният резултат бе постигнат срещу доста слаб противник като Румъния, който все още се състезава в Дивизия Б. Все пак българският тим до момента наблягаше на физическата подготовка, затова ще има нужда от един-два мача, за да влезе в игрови ритъм. Така контролите със северните ни съседи ще бъдат от помощ, преди по-сериозните приятелски турнири в Беларус и Италия.

Дебют с националния екип направи гардът Ърл Калоуей, който предстои да бъде натурализиран.

Другият „българин” Джаред Хоуман остана на резервната скамейка и не бе по екип, както и Стефан Георгиев, Деян Иванов и контузеният Александър Груев. Макар че се бе съблякъл за игра, на паркета не се появи един от очакваните лидери на националния състав Филип Виденов, който се присъедини по-късно към подготовката.

Добрата новина за Росен Барчовски и треньорския щаб може да бъде продължаващата силна форма на Чавдар Костов, който не я е загубил от края на сезона в НБЛ, и днес за 19 минути реализира набързо 17 точки, като можеше да завърши и с по-сериозен актив. Калоуей вкара 12 точки, от които три тройки, плюс шест асистенции. Американецът демонстрира класа в защита, но само веднъж опита атака на коша, и залагаше предимно на далечна стрелба отдалеч в 29-те минути, в които игра.

За позицията на центъра, в отсъствието на Стефан Георгиев, минутите си поделиха Николай Върбанов, Крум Дойчинов и Атанас Радев. Първият завърши с 10 точки и седем борби, като престоя най-много на терена от центровете – 22 минути. 10 точки за България вкара Иван Лилов, а 8 точки и шест борби отчете Калоян Иванов.

Българският тим завършваше по-успешно атаките си, но сдаде борбата под коша, където румънците овладяха шест топки в повече, като разликата бе най-вече в овладените топки в нападение.

България имаше аванс през цялото време, като на моменти водеше с цели 27 точки, но допускаше моменти на отпускане, и позволяваше някои лесни кошове за съперника, които направиха победата не толкова изразителна, колкото можеше да бъде.

Утре момчетата на Росен Барчовски отново посрещат Румъния, от 19.15 в зала „Универсиада” при свободен вход, след което националите ще получат заслужени два дни почивка, преди да се впуснат в нови контроли.