Лична покана за камп в Щатите и участие за отбора на Европа на международния лагер „Адидас Нейшън” е получил гардът на националния отбор за мъже до 20-годишна възраст Христо Захариев. Офертата дошла директно от треньора на талантите от Стария континент – легендата Детлеф Щремпф, съобщават от българската федерация по баскетбол.

Немецът вече трета година избира най-големите таланти, които да играят срещу свои връстници от останалите континенти по време на петте дни на лагера. Всеки отбор си има и ментор от звездите на Националната баскетболна лига. Миналата година за европейците е отговарял Ти Джей Форд от Индиана. Кампът ще се проведе между 4 и 9 август в Далас.

Христо Захариев вече бе на един лагер, следен отблизо от треньори и скаути в НБА и големите европейски клубове – този в Тревизо. Там беше и друг български талант – Божидар Аврамов. Преди това българинът изкара няколкодневни проби в испанския Билбао. В момента младокът играе за италианския Терамо. Захариев е роден на 27 октомври 1990 г., висок е 197 см и играе на позиция стрелящ гард. В България беше шампион при 12-годишните и 16-годишните със Славия. В Италия замина, след като намери място в мъжкия тим на Левски. Той беше вторият най-резултатен играч на Европейското първенство за 18-годишни в Мадрид преди две години и повтори това постижение на финалите в Гърция през 2008 г. И на двата турнира бе сред най-добрите защитници, като бе номер 1 по откраднати топки.