„Беше лесно решение да се върна да играя в България, като се имат предвид трите години, които изкарах в ЛукОйл Академик и които бяха истински успех”, това сподели един от най-добрите баскетболисти играли в родния шампионат и настоящ плеймейкър на Рилски спортист Ламонт Джоунс. Американецът смени екипа на „студентите” с този на Рилецо и е амибициран да помага на по-младите си съотборници.

„Сега в Самоков по начина, по който ме посрещнаха и се отнасят с мен, мога да мисля само за баскетбол. Беше ми лесно да си приспособя към отбора и към града. Мисля, че имаме някои много добри играчи, но вие го знаете по-добре от мен. Сега като дойдох и аз, мисля, че трябва да станем по-добри като отбор и да вдигнем още нивото. Въпреки, че вчера загубихме във Варна, мисля, че играхме може би най-добрия баскетбол, откакто съм тук”, коментира Ламонт след поражението снощи от Черно море. Джоунс завърши с 9 точки, 3 борби и 5 асистенции за 31 минути на терена и заедно със съотборниците си пропътува тази нощ разстоянието Варна – София за около 10 часа, преди да седне пред медиите в пресклуба в зала „Универсиада” днес по обед.

„Преди 3-4 години ситуацията беше коренно различна. Трудно може да се сравнява Рилски спортист с ЛукОйл Академик от преди време. Онзи тим беше направен, за да играе в Купа УЛЕБ. Съставът ме впечатли с нивото на баскетбола, което показахме. Само имахме проблеми в защита”, продължи Ламонт Джоунс.

Попитан за отношението си към бившия си треньор в ЛукОйл Академик Тити Папазов и преди дербито в началото на януари между Рилски спортист и Левски Ламонт заяви: „Знаете, че обичам Тити. За предстоящия мач те ще имат доста време да се подготвят за нас и ние ще имаме време да се подготвим за тях. Ще е много интересен двубой. Както казах, тимът ни ще се развива и мисля, че сезонът като цяло ще е интересен за нас.”

Спортното си дълголетие Джоунс обясни така: „Знаете ли, аз просто обичам играта. Може би сега гледам малко по-различно, защото съм по-опитен и се опитвам да помагам повече на по-младите играчи. Не съм лидер що се отнася до реализирането, но мисля, че носи на отбора други неща. Искам да помагам за развитието на играчи като Травис или Сашо. Вижда се, че имат добри играчи и трябва фигурата, която да ги обедини.”

„Мисля, че има позитивна промяна и много отбори са напреднали. Първенството е по-оспорвано и се участва в Балканската лига. Това дава възможност на отборите от средно ниво, могат да се развиват. Видяхте, че ЛукОйл загуби два мача по ред, а това показва напредъка на другите отбори. Ситуацията в Самоков е показателна. Когато дойдох за първи път тук, отборът играеше в училищен салон, а сега ние играем в най-добрата зала в България”, пък коментира настоящата ситуация в българското първенство Ламонт Джоунс.