Лукойл Академик записа втора поредна загуба в Националната баскетболна лига, отстъпвайки като гост на Рилски спортист с 62-73. „Студентите” от години не са изпадали в такава игрова криза, след като претърпяха поражение и от Левски, при това с 20 точки разлика. Днес тя не бе толкова голяма, но пък напълно достатъчна, за да не успеят шампионите да се съвземат. След срещата старши треньорът Георги Младенов подаде своята оставка, а спортният директор Сашо Везенков обяви, че ще има освободени състезатели.

След като направи име в България с екипа на Лукойл Академик, днес плеймейкърът Ламонт Джоунс излезе срещу бившия си отбор пределно мотивиран и успя да изведе новите си съотборници до победа. Джоунс бе много активен и в двата края на игрището, и изигра цели 35 минути на високо ниво.

Наставникът на Лукойл Академик Георги Младенов опита най-различни ротации в състава си, но за втори пореден двубой "студентите" имаха невероятно проблеми с отбелязването на кошове. Индивидуалните изяви на някои негови състезатели също не помогнаха за обрат в мача.

Чавдар Костов отбеляза първия кош в мача, а малко след това самоковци поведоха с 6-4. По-малко от три минути след началото домакините вече водеха с 12-6, което принуди Георги Младенов да вземе прекъсване. Това не помогна много на Лукойл, тъй като Рилски продължи да води през цялата първа част, а две минути преди края й дори бе напред с 10 точки, 25-15. В последните две минути и двата отбора не отбелязаха нито веднъж и така изтекоха първите десет минути.

Втората част започна равностойно, вървеше кош за кош и до средата й Рилски все още водеше, 33-21. Малко повече от минута след това след тройка на Симеон Найденов, самоковци вече поведоха с 15 точки, 40-25, което отново принуди треньорския щаб на Лукойл да вземе прекъсване. След това до края на полувремето, домакините дори имаха шансове да увеличат с още малко аванса си, но отбелязаха само 2 точки срещу 7 за гостите и така след 20 минути игра резултатът бе 42-32. Травис Питърсън с 13 и Дейвид Бърджис с 10 точки бяха най-резултатни за домакините, а Чавдар Костов имаше 9 за гостите до този момент.

След почивката Рилски започна много нервно и не можеше да вкара кош. От това успяха да се възползват играчите на Лукойл Академик и след серия от 7-0 в първите 4 минути намалиха пасива си само на три точки. Черната серия за домакините свърши благодарение на Питърсън, който вкара тройка след пас на Александър Груев. Последва нова тройка за домакините, този път на Ламонт Джоунс, а след кош и на Богдан Боев серията стана 8-0, а резултата 50-39. Марко Джерасимович отбеляза кош за гостите, но до края на частта те не отбелязаха нито една точка, а Рилски вкара 6 и преди последната част домакините имаха комфортен аванс от 15 точки.

И четвъртата част започна трудно за самоковци. Само за 40 секунди гостите вкараха 5 поредни точки, на тройка на Александър Угриноски прекърши устрема им. След това разликата дори скочи до 16 точки, и въпреки опитите на гостите тя трудно падаше. Упоритостта на гостите все пак даде резултат и 3.39 преди края на мача преднината на домакините бе намалена на 8 точки. Александър Тодоров взе прекъсване, след което и двата отбора пропуснаха шансове за кош, а тройка на Травис Питърсън изведе домакините напред с 11. До края на мача играчите на Лукойл Академик не успяха да направят нищо съществено, разликата се запази и в крайна сметка самоковци ликуваха.

Травис Питърсън изигра добър двубой и бе най-резултатен за победители с 20 точки. В първия си мач срещу бившия си отбор Ламонт Джоунс направи 6 грешки, но компенсира това с 15 точки и 7 асистенции, а сънародникът му Дейвид Бърджис завърши с 12 точки и 7 борби.

За Лукойл Академик само двама завършиха срещата с повече от 10 точки. Най-много за отбора вкара Чавдар Костов - 14, а центърът Ърнест Браун добави 11. Другите обаче разочароваха и шампионите напуснаха Самоков с наведени глави.

Утре отборът на Рилски спортист заминава за Румъния, където във вторник ще играе срещу Газ Метан в мач от група А на Балканската лига. След това самоковци ще закрият годината с гостуване във Варна на Евроинс Черно море. Лукойл Академик пък ще посрещне Черноморец в Правец следващата седмица и ще търси задължителен успех след двете поредни загуби.