Напрегнат двубой с много драма излъчи Лукойл Академик за победител от дербито на кръга с Рилски спортист с 92:87.

Хубави атаки и много сили до последно оправдаха част от очакванията към срещата.

Проблемите вътре в Лукойл пак не останаха скрити, и Филип Виденов игра много малко, а част от отбора на "студентите" почти не слушаше указанията на старши треньора Галанис.

Късметът покри Лукойл, минути разделиха Рилски от победата

източник: LAP.bg

Иначе и двата отбора започнаха мача с много енергия, въпреки че играха през седмицата в Европа. Отпадането от евротурнирите може би бе повлияло малко на настроението, но не и на желанието за себедоказване в играчите.

Божидар Аврамов откри мача със зрелищна забивка, и в цялата първа част Лукойл направи доста атрактивни нападения. Рилски спортист се държеше на минимално разстояние от съперника, на моменти изравняваше, и не позволи да се стигне до голяма разлика след началните 10 минути - 22:17.

Гостите стартираха втората част със серия от 7-0, която им донесе и преднина. Лукойл изравни, и нещата се развиваха кош за кош.

Опитите на съдийската тройка да изнерви ситуацията, с много грешки и в двете посоки, не срещаха успех, поне до средата на втората четвърт.

Тогава те отсъдиха техническо нарушение на пейката на самоковци, която скочи да протестира, за фаул на Шон Барнет, който обаче направи добър и на пръв поглед чист блок.

Късметът покри Лукойл, минути разделиха Рилски от победата

източник: LAP.bg

Това даде шанс на Лукойл да поведе с 5 точки, но и даде страшен тласък на гостите. Благодарение на него, те направиха няколко светкавични контраатаки и набързо си върнаха водачеството - 38:41 с две минути до почивката.

Рилски успя да си запази трите точки аванс в тези минути, след като затвори добре "студентите" в последната им атака.

През първото време Аландо Тъкър показа нападателната си мощ и не можеше да бъде спрян, реализирайки 16 точки с отличен процент. Въпреки че Лукойл бе решил друго в защита, а не директен сблъсък между Тъкър и Барнет, такъв имаше, като гардът на Рилецо вкара 8 точки през първите 20 минути. С 16 точки, завършвайки повечето бързи атаки на гостите, до този момент блесна Върнън Тейлър.

Именно Тейлър, въпреки че развали перфектен процент от средно разстояние, с две поредни тройки даде най-голямата преднина на гостите при 47:56, четири минути след подновяването на играта.

Лукойл допълнително улесняваше Тейлър, пращайки срещу него Давин Уайт, и крилото на Рилецо нямаше спирка, като наниза 14 точки само в третата четвърт - общо 30 след 30 минути.

Самоковци пропуснаха страхотни възможности да увеличат преднината си, и водеха само с 4 преди финалната част - 58:62. Добрата им защита на моменти удържа Тъкър само до 2 точки в третия период.

В първата половина от последната част центровете на двата отбора седнаха на пейката с по 4 лични нарушения, а гостите продължаваха да водят с два коша разлика.

Тъкър успяваше да пробива по-успешно и почти сам носеше "студентите" в тези минути.

Когато успя да намали до три изоставането, той обаче направи фаул на Остин Калхун, последван и от кош, върнал отново разликата.

Минута по-късно, тройка на Димитрис Вергинис и наказателни удари на Веско Веселинов направиха разликата само точка.

Късметът покри Лукойл, минути разделиха Рилски от победата

източник: LAP.bg

Лукойл продължи да греши в защита, давайки шансове на Рилецо, но Тъкър определено сам бе решил да не дава мача лесно и не спираше да атакува, за преднина от точка за "студентите" по-малко от две минути преди сирената.
Дарин Иванов и Вергинис размениха по една тройка, и в последната минута двата отбора влязоха при 82:81.

Божидар Аврамов на практика спечели мача за Лукойл, като открадна топка и вкара кош и фаул, за 85:81.

38 секунди преди края, Евън Равънел извърши фаул в нападение, и Веско Веселинов реализира двата наказателни удара, за плюс 6 в полза на Лукойл, но гостите бързо върнаха две от тях.

Добра защита и тройка на Златин Георгиев остави мача нерешен - 87:76 - 17 секунди преди сирената.

Аврамов отбеляза два фаула, а след това опитите на Лукойл за бързо нарушение бяха спрени от арбитрите. Наказателните удари не доведоха до нищо в последните секунди и само оформиха крайното 92:87.

Тъкър увенча отличния си мач с 27 точки и 9 борби. Аврамов, Вергинис и Лалич добавиха съответно 14, 13 и 12.

За Рилецо Тейлър приключи с 36, а Дарин Иванов изигра пореден силен мач с 11 точки.