Старши треньорът на националния отбор на България по баскетбол за жени Николай Боруков до седмица ще реши дали Теодора Петрова ще може да помогне на отбора в предстоящите квалификациите за Евробаскет 2009.

Гардът получи контузия и ще се лекува със специални процедури в София при д-р Нинов. Травмата е двойна дискова херния, която мъчи Петрова от 4 години, но не се е проявявала отдавна.

„Голям малшанс. Много разчитам на нея, тя е много важна фигура в тима. Аз съм много доволен от представянето й в подготовката досега. Ако обаче не се оправи до края на седмицата, може и да отпадне от сметките ни, защото ще загуби доста от подготовката си. Ще решим, ако покаже добра форма с контролите със Словения", коментира Боруков.

В събота България ще започне участието си в тристранния турнир "Иван Гълъбов" в Самоков, където съперници ще бъдат Холандия и Швеция. Срещите са от 18.00 часа.

На този етап Боруков разчита на 12 момичета, след като заради травми и проблеми от състава отпаднаха Мария Цанкова и Зорница Костова.

"Цанкова получи разкъсване на мускулни влакна на бедрото. Докторите разпоредиха поне седмица пълна почивка, а след това тренировки на облекчен режим. Много съм доволен от включването й, но тя е млада и обещава много за бъдещето", каза още селекционерът.

Костова пък пропусна голяма част от подготовката заради операция на носа. Тя не успя да се включи на 100 процента в подготовката на морето и в Белмекен.

"После се готви на облекчен режим, но не игра в Словакия и Чехия. Опита се да навлезе бързо във върхова форма, но не успя", обясни още Боруков.

Той задържа в състава игралите на европейско първенство за жени до 20-годишна възраст Димана Макариева и Жаклин Златанова.

Женският национален отбор на България на практика е подменен на 90 процента, след като в него не играят Албена Брънзова, Светла Асенова, Наталия Топалова, Елена Йоловска, Радостина Димитрова, Теодора Петрова, Силвия Пеева и Албена Бачкова.

"Моите опасения са, че повечето от момичетата, с които работя, имат малък игрови опит този сезон в клубните си отбори и че липсва вътрешна конкуренция в отбора. Аз исках да има смяна на поколенията, макар и не изцяло. На практика отборът е 90 процента променен", каза Боруков.