Бившият изпълнителен директор на българската федерация по баскетбол и екс-спортен директор на Европейската баскетболна централа Коста Илиев вече работи за ФИБА Свят. Илиев сподели, че предложението от световната федерация е голямо признание за работата му до момента.

„Във ФИБА Европа работих почти 10 години, а 8 от тях в Мюнхен. Участвах активно в създаването и утвърждаването на тази организация и съм удовлетворен от свършената работа. Смятам, че новият ми ангажимент в световната баскетболна федерация дава оценка за качеството на труда ми”, коментира Коста Илиев пред bgbasket.com. Илиев разкри, че след напускането на ФИБА Европа е имал срещи с вицепрезидента на Руския олимпийски комитет относно игрите в Сочи през 2014 година.

„Потърсиха ме и представители на водещи европейски баскетболни клубове. Има хора в България, който си спомнят моята работа в баскетболната федерация в края на 90-те години. Тогава убедихме големи фирми да рекламират в баскетбола и изградихме партньорски отношения с тях и федерацията имаше финансова стабилност. Тези хора се свързаха с мен и обсъждахме вариант за възстановяването на този модел на работа. Тогава дойде предложението за работа в приоритетния проект на ФИБА, което за мен е едно изключително предизвикателство. Генералният секретар на ФИБА - Патрик Бауман, ми предложи да поема отговорностите по спортната част на проекта „Баскетбол 3 на 3”, връзките с националните федерации и промоутърите на турнирите”, разказа още Коста Илиев.