Рилски спортист записа много неприятно поражение у дома, отстъпвайки със 74:82 на сръбския Металац в отложен двубой от Балканската лига. Срещата трябваше да се играе преди седмица, но заради заболяване на голяма част от сръбските играчи, бе преместена за днес. Шампионът от първото издание на турнира Рилецо стартира доста зле настоящия сезон, като има само една победа до момента. Интересното е, че това бе първа загуба за тима като домакин в цялата история на надпреварата.

Тепърва програмата за Александър Тодоров и момчетата му става изключително тежка – те гостуват в Ямбол в петък, а следващата седмица им предстои пътуване чак до Черна гора за среща с Ловчен.

Двубоят в Арена Самоков започна добре за Рилски спортист, като след размяна на кошове и водачество, домакините дръпнаха със седем точки, три минути преди края на първата част, след две бързи тройки на Богдан Боев, два точни наказателни удара на Сашо Груев, и забивка на Симеон Найденов. В края на четвъртината самоковци имаха вече аванс от 11 – 25:14. Капитанът Груев само за десет минути вече имаше на актива си осем точки и четири асистенции, а Боев се отличи с девет точки в тази част.

Не толкова добре стартира втората четвърт, като играчите на Александър Тодоров направиха доста пропуски и грешки, и изпитваха трудности да реализират. Два бързи коша в средата на частта отново ги изведе с осем напред – 30:22. Положително влияние оказа и влизането на Александър Угриноски, които за 10 минути реализира осем точки, за да се оттеглят двата тима на почивка при 41:32.

След паузата от Рилски спортист се очакваше да заиграе още по-добре, и да приключи мача още в третия период, но ситуацията на терена далеч не оправда очакванията. Баскетболистите на Металац надигнаха глава и започнаха методично да стопяват изоставането си, възползвайки се отново по най-добрия начин от грешките на домакините, които никак не бяха малко. Разликата в повечето време се въртеше до коварните пет точки, но половин минута преди края на частта Травис Питърсън пропусна два фаула, а Касабич вкара тройка, за да върне напълно интригата в мача и двата тима влязоха в последната четвърт при 59:57.

Минута и половина след началото на заключителния период, се стигна и до равенство – 59:59, а Рилецо не успяваше да отбележи още близо две минути. Така осем минути преди сирената Металац поведе, и започна да трупа аванс. Домакините отбелязаха първия си кош в частта чак три минути и половина след нейния старт, за да намалят до 61:64, като преднината на сърбите бе достигнала до пет точки преди това.

Кошмарът настъпи 90 секунди преди финалния съдийски сигнал, когато Металац поведе с 10 – 69:79, и не остави почти никаква надежда за Рилецо. Момчетата на Александър Тодоров опитаха обичайната тактика, да фаулират съперника, и да опитват атаки, но нямаха успех, и единствено поддържаха изоставането си.

Стрелбата на Груев не вървеше през второто полувреме, и той вкара само един кош от игра в заключителната част, макар отново да вложи най-много старание. Съотборниците му също не помагаха особено, и единствен от тях Травис Питърсън бе сравнително на ниво. Богдан Боев отбеляза само две точки, след деветте, които наниза в първата част, и завърши с 11.

Александър Груев реализира 20 точки, направи осем асистенции, открадна пет топки, но направи и пет грешки. Пет грешки направи и Травис Питърсън, който се отчете с дабъл-дабъл – 20 точки и 13 борби. Далечната стрелба не потръгна за Рилецо, като те отбелязаха само седем от 26-те си опита.

Най-резултатен в мача бе Драгомич Мароевич с 22 точки и 13 борби за Металац, а сърбите направиха и повече атаки от Рилски спортист в срещата.