Фенът на баскетбола в България си мечтае за интересно първенство, в което да има поне няколко отбора, които да си оспорват титлата. Хубаво е, че от Варна се заканват Черно море да „скочи” на Лукойл Академик. Но освен тези два са нужни поне още минимум два отбора, та поне полуфиналите в новосформираната баскетболна лига да са на ниво и да привлекат зрителския интерес.

У нас не са много традиционните центрове, където баскетбола е жив, а още по- малко са те където играта се радва на зрителски интерес. Затова на мен ми прозвуча меко казано странно лекотата, с която бе отстранен Балкан Ботевград от участие в Лигата. Съгласен съм, че правилата са затова за да се спазват. Но да важат за всички и да се спазват от всички. Не съм убеден, че в България е така. Нека карам по ред.

Преди няколко години един клуб бе чакан около 3 месеца за да намери финанси и да участва в първенството. Един от доводите тогава бе, че става въпрос за отбор с традиции в баскетбола ни. И това бе вярно. Сега същия този клуб изкара, че единият треньор не е бил треньор, а състезател и пак мина между капките. Всички знаят, че истината е друга, но пак в името на „името”. Няма лошо, но…

„ Кой и защо иска да затрие баскетбола в Ботевград?”, това е въпросът или въпросите, които си задават феновете не само на Балкан, но и на тази обичана игра.

Едва ли има нужда да споменавам какво са за нашия баскетбол „зелените” от по- големия до Правец град. Четири пъти шампиони на България – 1974, 1986, 1987 и 1988 години. Вицешампиони от последното първенство на страната. Играчи, които хората винаги ще споменават с уважение. Великолепна публика, която по численост може да се сравнява само с тази във Варна. Там обичат тази игра и подкрепят любимия си тим навсякъде, където играе. Да споменавам ли за атмосферата при домакинските мачове на Балкан? Едва ли е нужно.

Та колко са традиционните центрове на мъжкия баскетбол, които функционират, та с лека ръка да затриваме Ботевград от картата на баскетболна България? Варна, Плевен, Ботевград, София, Ямбол…, едва ли ще ги докарам до пръстите на двете ми ръце.

Защо не бе направено и невъзможното Балкан да бъде спасен? Сигурно и от клуба са си виновни, но федерацията в лицето на Михаил Михов трябваше да се „бори” за един от отборите си.

Някой ще отрече ли, че изпълнителния директор на БК Балкан Петко Колев е бил във федерациата и е представил пред Лигата нужните 60000 лева във вид на банкова гаранция. Потвърдил е и наличието на 6000 лева за съдийски хонорари. Имал е и 1000 лева за картотекирането на състезателите. Балкан щеше да е единствения в А дивизия само с български баскетболисти.

И г-н Михов и г-н Стефан Станев, който е главен мениджър на Националната баскетболна лига, трябваше да се борят за спасението на тима от Ботевград. Един въпрос към двамата господа: „ Гарантирате ли, че другите отбори са изрядни и няма за тях някои отстъпки?” Да не се окаже, че за едни не може, а за други може. Инспекцията по труда да не глобява клубове с чужденци, които не са с изрядни трудови документи.

Тук не искам да се съгласявам с мнението на хора от Ботевград, че и от Сливен са „помогнали” за решението. В град Сливен имат амбициозен кмет, но едва ли той ще се бори на два „фронта”- футболния и баскетболния. Неговият колега, кмета на Ботевград, бил на екскурзия, в което няма нищо лошо. Стига преди да замине да е направил всичко възможно за спасяването на любимия Балкан.

И след толкова написани редове, пак не мога да си отговоря на въпроса: „ Кой и защо иска да затрие баскетбола в Баскетболен Ботевград?” Сигурно някой ден истината ще излезе наяве, но дотогава феновете в града ще споделят своите версии.

Аз съм сигурен, че Балкан ще играе в Б дивизия и доколкото познавам Георги Младенов, той ще остане старши треньор на отбора. Само дето системата е такава, че Лигата май се оказва затворена система и едва ли евентуалния първи в Дивизия Б ще може да влезе в А дивизия чрез плейофите.

А иначе баскетболният живот си продължава… И в него има много поводи за усмивки. Като в една комична ситуация, в която президент на клуб става диктор в международен мач и хвали атака на съперника. Дано комичното не завладее българския баскетбол. Защото тогава няма да има нужда от Пини и класиране на националния ни отбор на еврофинали.

Аз съм фен на баскетбола и обичам тази игра и не ми е безразлично ще има ли Балкан или няма да го има…