Баскетболният ЦСКА ще иска чужди рефери за своите мачове следващия сезон, ако не бъдат взети спешни мерки за подобряване качеството на съдийството в родния баскетбол. В специално изявление след края на мъжкия шампионат генералният мениджър на „червените” Емил Коен призовава съдийската колегия за реформи и адекватна реакция към арбитрите, които не се справят със задълженията си.

Изявление на генералния мениджър на ЦСКА Емил Коен след края на сезона в мъжкото баскетболно първенство:

В качеството си на генерален мениджър на БК ЦСКА искам да честитя шампионската титла на БК Лукойл Академик. Този сезон това бе тимът, който най-много заслужаваше титлата. ЦСКА обаче доказа, че е достоен подгласник и постепенно напипва правилния ритъм, както на работа, така и на организация в клуба.

Ние сме горди с нашите фенове, които подкрепяха отбора от първата до последната минута и през целия сезон бяха нашия шести играч. Аз съм сигурен, че играта на нашия отбор им достави удоволствие, защото всички видяха, че всеки един от баскетболистите на ЦСКА играеше за публиката и за червената фланелка. Завършваме един успешен сезон, в който отново мъжкият отбор на ЦСКА се върна на върха на българския баскетбол. Надяваме се, че следващият сезон ще имаме много по-добри резултати, както в Европа, така и в шампионата на България. Сигурен съм също така, че малшансът, който ни преследва тази година остава в историята.

В същото време искам да обърна специално внимание на председателя на съдийската комисия Камен Тошев, че въпреки изключително коректното поведение от страна на ЦСКА и Лукойл в цялата финална серия, съдийството във втория и третия мач се провали тотално. Това не е само наша оценка, а и оценка на журналисти и фенове. Не е нормално в решаващите двубои да не свирят най-добрите български рефери. Ние призоваваме Камен Тошев поне за женския финален плейоф да бъдат взети мерки, така че никой от двата тима да не бъде ощетяван, а да има феърплей. Ако и този път съдийската комисия не обърне внимание на нашия апел, ЦСКА ще иска чужди рефери да ръководят важните мачове в шампионата и Купата на България следващия сезон. Все още не сме видели, каквито и да е наказания и решения за втория плейофен мач между ЦСКА и Лукойл, в който съдиите ощетиха грубо, както ЦСКА, така и Лукойл. Призоваваме съдийската комисия да започне реформа и съдиите, които допускат грешки за бъдат наказвани и ако е необходимо отстранявани, като това става публично.

Обръщам внимание на Камен Тошев, че като генерален мениджър на ЦСКА няма да допусна повече някой да се подиграва с нашия отбор и нашата публика. След един чудесен сезон за целия български баскетбол със серия от силни мачове, се оказа, че единствените недосегаеми хора са реферите, които за съжаление станаха център на внимание по време на целия сезон.

Още веднъж пожелавам на нашия шампион Лукойл Академик достойно представяне в Европа и с нетърпение очакваме нови срещи с тях.