Представители на осемте клуба в Националната баскетболна лига се събраха на заседание днес и дискутираха някои важни точки и текущи въпроси за сезон 2008/09.

„Обсъдихме някои важни неща, като най-важното от тях бе предложението на клубовете да отпадне точка 22.1.,буква г”, заяви главният мениджър на НБЛ Стефан Станев за BulgarianBasket.com. "Освен нея, намалихме сумата, дадена от Балкан като депозит за участие в НБЛ и дискутирахме текущи въпроси за сезона."

Точка 22.1.г , която е в сила в момента, заляга в секцията „Картотекиране” и позволява картотекирането на един допълнителен състезател преди началото на плейофите. Някои от клубовете, участници в НБЛ обаче целят премахването й. Ето какво гласи дословно тази точка в Наредбата за НБЛ за сезон 2008/09:

„22.1. Картотекирането на състезатели се извършва в четири трансферни периода:

г) Четвърти период: След началото на втория полусезон до началото на етап плей-оф, когато БК може да картотекира само един допълнителен състезател. В този период могат да бъдат картотекирани само състезатели, които не са взели участие във втория полусезон на настоящото държавно първенство на НБЛ или А група мъже в България.”

Станев заяви още, че предложението ще бъде внесено за разглеждане и гласуване на промяната му от Управителния съвет на БФБ, който ще заседава идния понеделник.

Освен тази точка от дневния ред на заседанието бе разгледан и друга точка, касаеща отбора на Балкан Ботевград. Бе решено сумата от 25 000 лева, която клубът е депозирал за участие в НБЛ да се намали на 22 000, а останалите 3 000 лева да бъдат преведени като депозит за участието на ботевградския тим в първенството на А група – мъже.

Четвъртият кръг от НБЛ стартира утре с двубоя между Левски и Евроинс Черно море, а в събота са останалите три срещи Ямбол – Лукойл Академик, Рилски спортист – ЦСКА и Спартак Плевен – Сливен.