Да чуеш от устата на някой много уважаван и признат, че в България има талантливи баскетболисти е не толкова потвърждение на факта, колкото повод за гордост и истински стимул.

Босът на една от най-големите мениджърски агенции в света на баскетбола „Интерперформансис” - Лучано Капикьони е в Солун, от където със съдействието на представителя за България Йорго Патапатиу, той сподели, че се надява националният ни отбор да се класира за Европейското първенство в Испания, а капитанът на тима – Тодор Стойков сам държи бъдещето в ръцете си.

Дали Лучано Капикьони е доволен от постигнатото от неговата компания?

- Никога не се задоволявам с това, което съм постигнал, а съм по-скоро като играч – винаги търся развитието. Все пак мисля, че до тук определено сме свършили добра работа, а сега се опитваме да намерим начин да станем още по-добри. И въпреки, че сме една от най-големите компании в света на баскетбола мисля, че в следващите години ще ставаме все по-добри. Това е целта ни.

- Вълнувате се много от развитието на младите таланти, така че – имате ли нови проекти?

- Да, точно така е – пука ни за младите таланти и инвестираме в тях. Инвестираме в училища за младите таланти и като става на въпрос ние подписахме с една от вашите млади надежди – Георги Сираков. Продължаваме да следим младите таланти, защото искаме да инвестираме в тях. Това е и една от основните ни цели в следващите години.

- Тъкмо щях да ви попитам дали има такива таланти в България и вие споменахте Георги Сираков. Кои са другите обещаващи момчета според вас?

- Ами сещам се за няколко други момчета от България, които ги очаква интересно бъдеще като Върбанов, Костов, Славейков. Сигурно има и други, но трябва да дойда и да наблюдавам някой турнир. Но сега тези, които споменах са на дневен ред. Не казвам, че няма и други добри, но ние във всяка държава се стремим да обърнем внимание на играчите с най-голям потенциал и да ги развиваме.

- Част от работата на вашите представители в отделните държави наистина е да знаят какво става в баскетбола там, а какво искате от мениджърите, които работят за вашата компания? Какво цените в тях?

- Да. Искам те да са добре информирани. Да изучат страната, в която работят и да имат добри отношения с клубовете и играчите. И разбира се – да ни информират за талантливите баскетболисти в тези държави. Това е, което ценим във всичките ни представители и съответно в България.

- Какъв трябва да е добрият агент и какво може да очаква клиентът от него?

- Добрият агент е човек, който първо – търси талантливи баскетболисти и е много важно той да ги открие, а не да ги вземе от друг агент. Защото това е един основен проблем в нашия бизнес. Малко хора всъщност търсят таланти, а се опитват да ги откраднат от други агенти. Второто, което агентът трябва да прави е да създаде точните отношения между клуб и играч, което е нещо твърде специфично. В смисъл, че агентът решава проблемите, а не ги създава. Такъв според мен трябва да е добрият мениджър.

- Намирате ли сега пазара на играчи по-различен от преди няколко години?

- Определено – да. Сега играчите са по-трудни за представляване, защото преди години нямаше много агенти наоколо. Баскетболистите слушаха повече. Сега около играчите се въртят хора, които им казват разни истории, пълнят им главите с глупости, а те вярват и после създават проблеми. Да, създават проблеми, защото стават много недоверчиви, това не е добре, защото разваля взаимоотношенията. Започват да сменят агенциите, както сменят гаджетата, а това също не е никак добре за тяхната кариера. Трябва да се научат да се държат, както играчите се държаха едно време. Вземете например Сабонис – подписах с него, когато беше на 19 години и той останахме заедно до отказването му на 40 и повече. Тони Кукоч също беше с нас от 19-годишнината си и когато спря с баскетбола още беше наш играч. Такива бяха старите играчи, а да се постигне такова нещо сега не е лесно. Понякога се налага да говоря с играчи и да ги убеждавам, че върша добра работа, а това е като да си губя времето, защото те трябва да знаят, че ние вършим добра работа. Може би не разбирам някои играчи. Те правят милиони, но просто някои са много разглезени.

- Споменахте две имена – Сабонис и Кукоч, а това може би е част от отговора на следващия въпрос –има ли баскетболисти, с които най-силно се гордеете?

- Ами да, те двамата се едни от играчите, с които много се гордея, а и се отказаха. В момента пък съм много горд с Тео Папалукас, но наистина е трудно да се каже. Има много играчи, с които се гордея, а не са в НБА, например като Гурович или други, които повечето хора дори не познават, а аз съм добър приятел с тях. Може да не съм постигнал с тях чак толкова като със Сабонис, Кукоч или Папалукас и наистина е трудно да кажа с кой съм най-горд. Бих казал, че се гордея с всички баскетболисти, които имат успех в кариерата си, а после като спрат с активния спорт продължават да са също толкова етични в живота си.

- В момента сте в Гърция и споменахте един играч, който може би е 100% любимец на всички гърци – Тео Папалукас. Той обаче загуби финала на Евролигата със своя ЦСКА Москва, а Панатинайкос спечели. Как бихте коментирали тазгодишното издание на турнира?

- Да, винаги единият тим печели, а другият – губи. Не е лесно винаги да се печели, а Панатинайкос игра у дома си, което бе малко предимство. Мисля, че Папалукас направи отличен турнир, игра добре, но отборът му загуби, така че това нямаше голямо значение. Можеш да си супер, а отборът ти да падне.

- Има ли български играчи, които ви правят добро впечатление? Сега е моментът да попитам и за бъдещето на Тодор Стойков?

- Слушайте сега – бъдещето на Тодор Стойков е само в неговите ръце. Той решава какво иска да прави, защото миналата година например ние имахме много оферти да него, а той пожела да остане в България. Затова става дума за решението най-вече на Тодор Стойков, отколкото на някой друг. Ако иска да излезе от България, той ще получи оферти със сигурност. Още български играчи вие знаете – Виденов, Ангелов, Банев, Бозов, братята Евтимови, въобще списъкът е дълъг.

- Европейското първенство в Испания наближава. Ние разбира се, се надяваме България да се класира, а вие какво очаквате от шампионата?

- Първо, надявам се, че България ще успее да се класира. И второ, виждам една силна Испания. Освен това у дома си. Ще е много трудно да бъде победена и мисля, че Испания е големият фаворит за златото.

- И за финал – кога да ви очакваме в България? Планирате ли пътуване до страната ни?

- Ами да. Аз обикновено идвам през октомври или през пролетта, за да избегна зимата, защото е студено тогава у вас. Може да дойда през октомври 2007-а или март 2008-а.