Сериозни амбиции за предстоящия сезон 2013/2014 заявиха участниците в традиционния турнир „Русчук“. Цървена звезда, Сфънту Георге и Нефтохимик 2010 гостуват на Дунав 8806 за поредното издание на надпреварата.

Завърналият се на високо ниво тим от трансилванска Румъния Сфънту Георге „гони“ задължително класиране на финалите за местния шампионат и Купа. Треньорът Дери Чаба заяви, че дори се надява на два златни медала, както и преодоляване на груповата фаза на Еврокупата на ФИБА.

За целта той ще разчита на 6 чуждестранни състезателки – 3 от САЩ, 1 от Сърбия, 1 от Босна и Херцеговина и 1 от Швеция, както и на 2 националки на Румъния и млади местни момичета. Чаба изрази надежда, че турнирът „Русчук“ ще му помгне да обиграе своя тим за предстоящите тежки мачове в трите надпревари.

Треньорът на традиционния конкурент на Дунав 8806 за златото у нас Нефтохимик 2010 Петко Маринов изрази съжаление, че през тази година неговият тим няма да е на познатото ниво. „Допреди 2-3 дни дори се колебаех дали да идваме тук, за да не развалим нивото на турнира. Идваме само с 8 момичета. Мария Цанкова отпадна в последния момент. Явно още не се е възстановила. Имаме две американки, Анета Митева и Мария Желязкова, привлякохме още две баскетболистки в последния момент и останалото са ученички. Тази година ще сме в миманса“, сподели Маринов. Той все пак добави, че има уверението на клубното ръководство, че ще вземат още една чужденка около Нова година.

Според наставника на Нефтохимик 2010 основен конкурент на Дунав 8806 за златните медали ще е Монтана 2003, като не са за подценяване още Левски, Хасково 2012 и Рилски спортист, които са се подсилили сериозно през този сезон.

Драган Вукович застава през това лято начело на Цървена звезда. Той е работил и в Партизан. Като треньор на Войводина пък се е изправял срещу Георги Божков и ЦСКА в Адриатическата лига. Именно в тази надпревара, в която сили мерят тимове от бившите югорепублики, са и сериозните амбиции на „звездашките“ през този сезон. Наред с това Вукович изрази надежда, че ще успее да пребори и основния съперник в Сърбия за златото - Партизан. Той се похвали с добра работа в школата, за което говори и наличието на 3 момичета до 16 г. в представителния състав. „Турнирът „Русчук“ е възможност за младия ни тим да натрупа по-сериозен опит в международни срещи“, отбеляза Вукович.

Треньорът на Дунав 8806 Георги Божков заяви, че „Русчук“ е полезен и за играчите, и треньорите на участниците. „Всеки има своя собствена програма и свои цели“, коментира Божков.

Цървена звезда е голямото име. Те произвеждат много сериозни баскетболистки. Мачовете ни с Нефтохимик 2010, независимо от моментната форма на всеки, винаги са интересни. С Петко Маринов сме сериозни съперници, а това лято обединихме усилия и свършихме много добра работа с националния отбор. Сфънту Георге е много близък и сходен с нас отбор. Те фалираха преди няколко години и сега пак са в борбата за титлата в Румъния и участва в Еврокупата на ФИБА. Залата им също отново се пълни. В това отношение също са близки до нас. Феновете ни имат близки отношения, а в неделя за мача между Дунав 8806 и Сфънту Георге се очаква да пристигнат техни привърженици. За нас пък всеки мач е от значение. В първите ни две контроли имаше големи амплитуди в представянето на някои баскетболистки. Затова са важни тези контролни мачове, за да сме напълно готови за тежкия сезон“, сподели треньорът на „дунавки“ Георги Божков.