Единият от близнаците Иванови- Калоян обясни решението двамата с брат му да пропуснат предстоящото лято с националния тим. Причината е натрупалата се умора и задължителното време за възстановяване, от което се нуждаят двамата. Калоян Иванов сподели, че е уверен в правотата на взетото решение, но и съзнава, че може да последват упреци.

„Вече от десетина дни сме в България. Може за вас наистина да е прозвучало изненадващо, но ние това наше решение го бяхме обсъдили с Росен предварително. Просто не искахме да се обявява предварително. Росен до последния момент се надяваше, че можем да си променим решението. Ние също много искахме да направим така, че да играем, но тази година беше доста тежка за нас. Решихме, че е по-добре едно лято да направим почивка, да успеем да се възстановим и да опитаме да се развием. Както знаете не е лесно само да се играе, трябва да се почине, за да може да започнеш на чисто, ако мога така да се изразя. Аз лично съм с проблеми в ахилесите. Днес започвам петседмична физиотерапия, която се надявам да протече добре и да видим след тези пет седмици какъв резултат има”, коментира Калоян Иванов пред Гонг.

Дали е имало сериозни колебания при окончателното решение и дали очакват упреци, Калоян отговори: „От гледна точна на това, дали трябва да играем или не, смятаме двамата с брат ми, че е просто задължително да починем това лято, защото чисто физически няма да можем да издържим. Просто чисто физически това ни се вижда невъзможно, да издържим на натоварванията. Няма никакво време за почивка и смятам, че това беше най-правилното решение. От гледна точка на това, как ще го приемат хората, това беше едно от нещата, заради които се колебаехме, дали да откажем или да се опитаме да издържим по някакъв начин. В крайна сметка решихме, че е по-важно физическото здраве, отколкото дали някой ще говори против нас или не знам как ще приемат нещата хората. Засега смятам, че всеки го приема доста нормално. Росен го прие доста нормално. Разбра ни, за което сме му много благодарни, защото той каза, че наистина ще му е много трудно- на него, на отбора, но разбира и уважава нашето решение. Засега с никой, с който сме говорили, не сме имали никакви проблеми. Вече сигурно ще има хора, на които няма да им хареса. Сигурно ще има хора, които ще направят интриги от тези неща, но не може без това.”

Все пак близнакът призна, че сигурно и него, и брат му ще го „засърбят” ръцете по време на евроквалификациите, но решението е било задължително: „Определено, аз съм убеден, защото ние не сме отсъствали никога. Нито едно лято не сме отсъствали от националния отбор от юноши още, откакто сме на по 15 години. Играли сме в два национални отбора дори през годините. Наистина аз смятам, че ще ни е тежко отстрани да стоим и да гледаме, но просто беше задължително едно лято да починем. Знам колко е трудно, като си контузен дори една-две седмици, в които не тренираш и да стоиш и да гледаш отбора от страни. Доиграва ти се много. Това са едни от рисковете, но смятам, че решението ни е правилно, защото в последните месеци и аз, и брат ме се усещахме страшно изморени и физически негодни за отборите, в които бяхме.”

А колкото до ситуацията с клубния му тим Аликанте в Испания, Калоян каза: „Никаква ситуация. Още нищо не се знае за мен. Не се знае отборът дали ще съществува и това е. В момента съм в къщи, чакам и съм отворен за предложения.”