Националният отбор по баскетбол за кадетки претърпя четвърта поредна загуба на Европейското първенство във Варна и Албена. В първия си мач от втората фаза отборът ни отстъпи на Словакия с 46:53.

Така в новосформираната група G България и Швеция са с по загуба, а Словакия и Литва - с по победа. Днес националките ни срещат Литва в Албена.

Отборите започнаха равностойно, а доста грешки и неточни стрелби направиха резултатността им ниска през първата четвърт и след нея Словакия водеше с 9-8. Много силно начало на втората четвърт за словашките баскетболистки ги изведе напред с двуцифрена преднина, но в края на полувремето националките ни се приближиха на 5 точки при 19:24.

След почивката разликата на моменти отново достигна 10 точки, а след 30 минути на терена беше 7 точки - 34:41. Тя се запази в началото на решителните 10 минути, а 3 минути преди сирената България беше само на 3 точки зад Словакия. Националките ни обаче не успяха да вкарат до края и съперникът удържа победата.

Отборът ни спечели борбата под коша с 47:37, но извърши прекалено много грешки - 31 срещу 22 на съперника. Словакия имаше 23:9 отнети топки и 8-4 блока повече, както и по-добра успеваемост в стрелбата общо от игра - 32% срещу 26%.

За националките ни най-резултатна с 14 точки бе Габриела Николова, а 10 добави Никол Николова. За Словакия 14 наниза Радка Сташова, а с 11 и 10 борби се отчете Вероника Ременарова. /БГНЕС