Селекционерът на младежкия национален отбор по баскетбол Иван Чолаков, заедно с Петко Делев, утре тръгва с момчетата си към Македония, където на 16 юли стартира Европейското първенство, Дивизия Б. След като миналата година българите отпаднаха от елита, през тази целта е само една – завръщане сред топ отборите на Стария континент. Ето какво сподели Чолаков за Gong след последните две контроли за нашите - една лесна, и една много измъчена победи над Португалия.

Аз съм много притеснен, че не можем да изкараме два мача един след друг. Това го показахме като слабост и срещу отбора на Израел. Притеснен съм, че основни единици, тези, които трябва да носят отбора, при тях има най-голям спад в играта. Губим концентрация, не можем да се мотивираме в два мача, особено ако в първия сме победили с повече. Надявам се в Македония в първия мач да не победим толкова лесно, и така да се мотивираме за втория.

Някой от вашите състезатели се наложиха през миналия сезон и в мъжките отбори, помага ли им това?

Естествено, убеден съм, че ако Божидар Аврамов и Христо Захариев не са в чужбина, а са в България и играят в мъжките отбори, щяха да са напреднали поне с още една класа. Според мен тези две талантливи момчета, тази чужбина не знам доколко им помага. Доколкото аз имам информация, те не участват активно в състезателен живот. Само с трениране не може да стане, трябва игра. Според мен това им се губи на тези талантливи момчета. Ако там не играят, по-добре да си идват в България и да ги включваме в мъжките състави.

Прави малко негативно впечатление, че вашите момчета имат доста завишено самочувствие, въпреки че са доста млади. От къде идва то?

Хубаво е човек да има самочувствие. Ние българите винаги сме страдали, че играем малко без самочувствие. Става въпрос, че самочувствието трябва да е плод на действията. Когато вкараш три точки, една борба и една отнета топка, да имаш самочувствие, това е друго. Неподплатеното самочувствие е глупост.

Успяхте ли вече да разучите противниците – Македония, Унгария, Австрия?

Това засега е най-голямата ни слабост. Надявам се в близките три дни да получим информация за унгарския отбор. Другите ще ги видим в първия ден, но първият ни мач е с Унгария, и се надявам да получим информация.

Повече игрови минути получават Божидар Аврамов, Сашо Янев и Христо Захариев, те ли са сигурните титуляри в отбора?

Нормално е те повече да играят, те са най-можещите, те трябва да носят отбора. Но срещу Португалия във втория мач се наложи другите да изнесат срещата. Другите се включиха добре, като Симеон Илиев например, затова ги оставих те да завършат мача. Тези момчета също трябва да играят във важни моменти, за да са готови психически, ако се наложи да играят и на Европейското.

Момчетата ви имаха малко почивка, почти веднага след края на финалите в първенството стартира подготовката. Доста от тях се оплакваха от различни болки, здрави ли са вече всички?

Тези 12, които останаха, засега нямат болежки. Съвременните поколения, откакто измислиха мазилата, наглезенките, и такива екстри, много взеха да се разболяват. Може да изглежда старовремско да го казвам, но сега не са ли намазани, не са ли превързани, и пак са счупени. Нещо малко сме ги поразглезили състезателите и трябва да има малко по-строг режим в клубовете. Трябва да им се налага дисциплина и по-малко да хленчат.

Как ще изпълните целта, която сте си поставили, връщане в Дивизия А?

Трябва да има характери, трябва да покажем характер. В отбора, който го направи предишния път, пак имаше по-малки момчета, набор 86, там бяха близнаците Иванови, Асен Великов, Христо Николов, Станислав Славейков. Момчета, които имаха дух и искаха да побеждават, това ни класира тогава. Сега отново има такива момчета, но тези качества при тях все още не са тотално изявени. Надявам се на Европейското да ги изявят. Те имат спортно-техническите качества, остава духът, моралът, да е на високо ниво, и смятам, че ще се класираме.