„Всяко такова събитие с участието на силни отбори, независимо в какъв вид спорт, наистина е една добра промоция на нашата държава и на възможностите, които предлага за такива състезания”, коментира заместник министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов по повод силния международен турнир от веригата European Basketball Tour, който ще се проведе в София през юли. "Дарик радио" и gong.bg ще са медийни партньори на състезанието.

Националният ни отбор по баскетбол ще мери сили с Турция, Полша и Украйна от 24-ти до 26-ти юли в Армеец Арена. И трите съперника на България ще пристигнат в пълен състав в София, като в отборите има играчи от НБА и големи европейски клубове. Освен баскетболните мачове, организаторите са предвидили и

други събития, съпътстващи турнира. „Естествено, че провеждането на такъв турнир е важно за България. Не маловажен е фактът, че вече от миналата година имаме такова съоръжение като Арена Армеец, в което могат да се провеждат такива състезания. Дори миналата година също имаше един минимален шанс да се състои пак такъв турнир, но в крайна сметка не се случи”, заяви още Ценов по повод традиционния турнир, организиран от мениджърската агенция GPK Sports Management Ltd.

- Надпреварата ще се проведе в "Арена Армеец" в София, която е ново и модерна зала и едно от най-добрите спортни съоръжения в момента в Европа. Турнирите от веригата European basketball Tour се славят с отлична организация. Мислите ли, че този турнир може да се утвърди в България?

- Защо не? Ние сме се доказали в годините, като един наистина добър организатор на сериозни спортни събития. Смятам, че освен, че мениджърската агенция работи в тясно сътрудничество с българската федерация по баскетбол и самата федерация от своя страна има опита за не едно и две европейски първенства, организирани в България. Така, че няма да има проблеми и турнирът ще премине на много високо ниво.

- European basketball Tour Sofia 2012 ще доведе в България някои много известни играчи от НБА и Европа. Дали феновете на баскетбола във вашата страна ще откликнат на това състезание и ще проявят интерес към мачовете?

- Сигурен съм, че много фенове ще наблюдават турнира. А и разстоянието с Турция в крайна сметка не е толкова голямо. Турският национален отбор има страшно много фенове и считам, че ще имат сериозно присъствие в залата. Друг е въпросът, че е хубаво залата да се напълни с български фенове. Надявам се това, че турнирът се провежда в почивните месеци, така да се каже, няма да попречи на хората да дойдат да гледат.

- Какви са очакванията ви за класирането на България на Европейското първенство в Словения през 2013-та година, още повече, че Словения е една чудесна баскетболна дестинация?

- Това определено е така. С новия формат на Европейските първенства, разбира се, че оптимизмът ни вече е малко по-подплатен и с реализъм, така че аз лично съм оптимист, че България ще се класира. Този турнир също би помогнал много за подготовката на нашия национален отбор и да има възможност да се срещне с отбори от класата на Турция. И ще стискаме палци на момчетата. Дано всичко да е наред след това по време на квалификацията.