Баскетболният ни шампион ЛукОйл Академик ще трябва да играе по три мача на седмица, два от които международни, ако заяви участие и в Балканската лига, освен в турнира за купа УЛЕБ. Именно натовареността и трудностите, които биха възникнали с пътуването и организацията поставят под въпрос евентуалното желание на „студентите” да се пуснат и в регионалната баскетболна надпревара, която стартира следващия сезон.

„В последните дни интересът към Балканската лига наистина е сериозен. Доста отбори изявиха желание да участват, което за мен не е чудно, защото както знаем има една поговорка „Шамар да е, ама аванта да е”, това сигурно е един от главните фактори за желание за участие. Спомням си, че миналата година имахме един участник в евротурнирите на ФИБА – Спартак Плевен, а сега се оказа, че има много желаещи, когато се разбра, че всичко ще е без пари. С г-н Михов разговаряхме и преценихме, че трябва да се предложат критерии, които да не касаят точно тази година или този случай, а въобще критерии, които да определят начина за участие на отбори в европейски клубни турнири или регионално състезание, каквото е Балканската лига. Смятам, че критериите, които гласувахме са един честен и коректен начин за определяне на участниците. Обсъждане няма да има от тук нататък кои отбори ще са участниците в лигата, а просто ще трябва да се види дали административно по тези критерии, които бяха приети, кои отбори отговарят на тях. Общо взето това ще е определянето на отборите”, каза Иван Ценов след първото заседание на новия Управителен съвет на родната централа.

„Има една въпросителна – дали ЛукОйл Академик ще успее да участва и в тази лига с оглед на това, че биха му се натрупали по три мача на седмица. В определени седмици ще трябва да изиграят по три мача, което дори отбор с перфектна организация трудно постига. Това е свързано с пътувания и други утежняващи обстоятелства като това, че ще има мачове и ноември, и декември, когато много пъти летища са затворени и се отлагат полети. Това, което всъщност поема Балканската лига, е превоз с автобус. Представям си, едно пътуване до Букурещ или 60-70 километра след Букурещ зимата отнема не по-малко от 20 часа”, коментира още Ценов.

В началото на юни трябва да станат ясни имената на двата български клуба, които догодина ще участват в Балканската лига.