Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, който е бивш изпълнителен директор на българската федерация по баскетбол, заяви, че следи какво се случва в родния баскетбол в момента. Ценов, който е и екс-баскетболист, каза, че е гледал дербито Рилски спортист – Левски по телевизията и коментира създалата се ситуация.

„Малко се преекспонират нещата. Аз лично го гледах мача. Разбира се, че по телевизията не може да се прецени, дали толкова има съдийски грешки, или не. Едно е мачът да се гледа в залата на живо, а по телевизията - друго. Сигурно и единият, и другият треньор имат право да са недоволни, но аз никога не съм бил привърженик на това да се прехвърлят нещата върху съдиите винаги да са виновни. Нито нещата в Левски са кой знае колко добре, нито в Рилски спортист са кой знае колко добре, че и двата отбора да протестират само срещу съдиите. Малко като че ли бяха поспрели тези атаки към съдиите. Винаги преди това, когато аз бях във федерацията сме правили, сега разбрах, че пак ще правят, заради идването на тримата много високи играчи, като минисеминар със съдиите, заради някои определени моменти при съдийстването. Все пак разликата е голяма, когато имаме състезатели по 220 в първенство и то трима. Съдиите могат да получат някакви наставления или поне критерият да е един и същ на всички мачове”, сподели Иван Ценов пред Гонг и добави:

„Привличането на тези състезатели мисля, че е плюс за българския баскетбол, защото смятам, че си спомняте, когато Лодърдейл беше в Академик колко много деца идваха в залата, аз лично съм бил свидетел, само да го видят или да минат покрай него. Наистина такива баскетболисти са атракция и са богатство за всеки отбор, който ги притежава. Покрай тях много малки деца се палят за баскетбола, става им по-интересно, искат да наблюдават мачове, залите се пълнят. Определено и тримата баскетболисти смятам, че са на едно високо ниво и ще дигнат нивото и на първенството.”