Младият треньор Ивайло Равуцов получи доверието на ръководството на БК Левски да отговаря за проекта на клуба за развитие на баскетбола в училищата. Амбициозният специалист се е нагърбил с изпълнението на програмата, която вече стартира в 11 училища, като ще бъде напътстван от възможно най-добрия наставник – Ратко Йоксич.

Равуцов заяви на пресконференцията за обявяването на проекта, че на децата в тези училища са дадени топки, екипи и възможност да се развиват. Ще има вътрешни семинари за преподавателите в училищата, водени от Ратко Йоксич, тъй като не всички учители са специалисти точно по баскетбол.

„Ще бъдат провеждани такива периодични семинари, за да знаят как точно да работят с децата. По този начин ще се развиват и преподавателите, и треньорите в клуба,” коментира Равуцов.

БК Левски ще работи по програмата на Ратко Йоксич. „Тя е доказана във времето, че работи. Тя вече е преведена, и ще бъде раздадена на треньорите по възрасти, за да се работи по нея,” добави Ивайло Равуцов.

Училищата по програмата са избрани на регионален принцип към момента, като се обхваща района около базата на Левски – кв.Подуене, кв.Изгрев. „Идеята е да се занимават масово децата, и най-добрите да се привличат в Левски. Засега стартира програмата на този принцип, но с течение на времето ще се разширява проектът,” обясни той.

Впоследствие стана ясно, че ще се търси разширение в южните квартали, около залите „Триадица” и „Раковски”, като вероятно в програмата ще се включи още един доказан специалист в лицето на Румен Пейчев.

„Една традиция се създава, когато израсте сама, затова стартираме с деца от 1,2,3 и 4 клас,” каза още Ивайло Равуцов. „Тези деца ще се занимават в училищата, и техният стимул ще бъде влизане в представителните отбори на Левски. Идеята е да се създаде мащабност, масово да се занимават децата с баскетбол.”

В момента има близо 300 деца, които се занимават в избраните училища. Във всяко от тях има по две групи – една за малчугани 1 и 2 клас, и друга за тези от 3 и 4 клас. Всяка група се състои от около 15 деца, и така броят им вече е около 300.