17-годишният център Кръстан Кръстанов се превърна в ябълката на раздора в родния баскетбол. Интересът към юношеския национал на България скара ЦСКА, Левски и Берое.

Кръстанов ще играе за Левски през новия сезон след като „сините” вече обявиха официално трансфера на младока. От ЦСКА обаче обявиха, че не са давали разрешение за трансфер.

„Никога не сме давали разрешение за трансфер на нашия играч Кръстан Кръстанов в Левски”, заяви за bgbasket.com председателят на УС на ЦСКА Роберт Гергов.

„През последния месец и нещо заедно с Александър Чакмаков имахме многократни обаждания от Константин Папазов и във всичките тях му казахме, че не желаем да се разделяме с Кръстанов”, коментира още Гергов.

Според Роберт Гергов случаят „Кръстанов“ е пълен аналог на случая „Неймар“ и ЦСКА не може да спре своя състезател, но винаги е вярвал, че в баскетбола ни трябва да има морал. „Изглежда обаче, че това е история у нас или поне за Папазов такъв не съществува. Самият Чакмаков неведнъж през годините му е помагал“, допълни Гергов.

От ЦСКА привлякоха роденият през 1999-а година юношески национал преди три сезона от Хебър (Пазарджик), като платиха трансферна сума. 

Кръстан Кръстанов

източник: facebook.com/basketballfederation/

Президентът и старши треньор на Левски Константин Папазов обясни позицията на „сините” по казуса.

„На 10 юли лично се обадих на Роберт Гергов с конкретно предложение за Кръстан Кръстанов и като клуб, който притежава правата му, поискахме да преговаряме с ЦСКА. Предложихме условия, които никой не е предлагал до момента на българския пазар - 20 000 лева трансферна сума, за която получаваме само 50% от правата на играча, останалите остават в ЦСКА при бъдещ трансфер, както и Кръстанов да играе за А-1 и юноши в ЦСКА”, каза Папазов и продължи пред bgbasket.com:

„На 11 август треньорът му в ЦСКА Йордан Колев се обажда и изненадващо се опитва да го убеди да избере Берое, който излиза с оферта на 9 август. Цяла баскетболна България знаеше 2 месеца за желанието на Левски, и изведнъж се появи Берое. За мен е непонятно да бъда обвиняван в некоректни отношения. Аз нямам нищо общо с договора на Кръстан Кръстанов от преди три години. Тези, които тогава са го изготвили, те носят отговорност. Офертата от Берое не бе за Кръстан, тя бе анти-Левски. За моя радост моралът на Кръстан и семейството му се оказаха свръх за българската действителност и избраха Левски.”