„Голяма чест е за мен да съм национален треньор на България. Надявам се, че днес стартираме един много успешен проект”, заяви новият старши треньор на женския ни национален тим по баскетбол преди лагер сбора на състава в комплекса „Царско село”.

„Вярвам, че имаме потенциал като тим и добри играчи. Сигурен съм, че ще постигнем целите си. На първо място благодаря на тези играчи, които дойдоха на лагера. Нямаме търпение за догодина, но сега е време за подготовка. Гергана Брънзова е страхотен пример и й благодаря, както и на клубовете, които освободиха играчите си. Националният тим не е мой, нито на играчите, а на страната и мисля, че всички го приемат така. В този национален тим ще бъдат включени много състезателки. След лятото ще сме готови с групата за следващата година и квалификациите догодина. Началото е точно сега, това не е маловажна година. Искам точно сега да започна да работя, а не догодина, защото много от отборите вече работят. Ние не можем да изоставаме”, добави Бусета.

Испанецът представи щаба си, в който влизат специалистът по физическа подготовка Хесус Домингес и младата треньорка Борислава Мандур. 

С националния ни тим започват подготовка: капитанът Гергана Брънзова, Ивелина Гунева, Милена Томова, Екатерина Димитрова, Роксана Йорданова, Жаклин Златанова, Радмила Нешева, Мария Цанкова, Веселка Тодорова, Радостина Димитрова и Лиляна Илиева. На 20 май към женския ни състав ще се присъединят Димана Георгиева, Нели Пашева и Ралица Нанева, който все още играят плейофи в женското баскетболно първенство със своите отбори. Най-късно в подготовката ще се включат Христина Иванова, Стефка Митева и Стефка Николова, които играят финал във възрастова група жени до 20 години.

Първият лагер е от днес до 26 май в София, като са предвидени три контролни срещи в Словакия от 28 до 30 май с домакините и отбора на Израел. Следващите два лагера на националния отбор жени са в Самоков. Първият ще бъде от 18 до 24 юни, като са предвидени контроли с националния отбор на Русия до 25 години между 25 и 28 юни и евентуално контроли с Англия. Следват подготвителни лагери от 16 до 23 юли, участие на турнир в Португалия от 23 до 25 юли и лагер от 31 юли до 3 август и контроли с Германия и Швеция между 4 и 8 август.

„Борислава Мандур е много талантлива треньорка. Не за нейно щастие, но за наше тя бе уволнена от Славия и сега може да се концентрира 100% върху националния. Ще говоря с всички треньори на подрастващите. Хосе Луис Ернандес ще е старши треньор на тима до 20 години. Сега търсим негов помощник. Има малко по-възрастни играчи, които не са тук, защото сега играят финален плейоф, но ще бъдат извикани през юни. Нямахме проблеми със сформирането на този състав. За последно съм бил треньор на отбор през 1994 година, но не съм излизал от баскетбола. Работих в областта на спортната психология и като инструктор към ФИБА. Знам какво ни липсва. Не ме е страх от провал, не чувствам напрежение, но съзнавам отговорността”, заяви още националният ни селекционер при жените Хосе Мария Бусета.