Една от най-хубавите зали в България – Арена Самоков – бе повод за спор, разразил се днес между два спортни лагера. Местната гордост – мъжкият баскетболен Рилски спортист и младежкият национален отбор по волейбол съвместяват заниманията си в модерното съоръжение вече две седмици, като до момента всичко протичаше много спокойно. Разминаване в графика за тренировки и мачове обаче стана повод за прехвърчалите искри между баскетболисти и волейболисти днес следобед.

Националите, водени от Пламен Христов имаха контрола срещу Марек Юнион Ивкони, точно преди началото на последната тренировка на Рилецо преди важния мач от НБЛ срещу Евроинс Черно море утре.

По предварително изготвена още в началото на месеца програма за заниманията на Рилски спортист, момчетата на Александър Тодоров трябваше да тренират днес от 17:30, а след тях – от 19:30 – залата да бъде на разположение на гостите от Варна.

За 16 часа пък бе насрочена контролната среща на волейболистите. Българските национали обаче са били уведомени, че залата ще е на тяхно разположение за два часа и половина - или до 18:30!

В главен виновник за проблемите се превърна управителят на Арена Самоков Иван Върбев. Едва тази сутрин той заявил пред баскетболния щаб, че се налага промяна на часа на тяхното занимание, но без да вземе предвид, че и Черно море вече е направил своя план за тренировка от 19:30. Така, ако от Рилски спортист се бяха съгласили на смяната, щяха да разполагат само с един час, в който да се подготвят за мач, който може до голяма степен да реши борбата за третото място в баскет шампионата.

Затова Александър Тодоров категорично отказал да измести заниманието, и момчетата му се появили в залата в 17:30. „Беше четвърти гейм от мача. При 3:0, вече играеха четвърти, аз доколкото разбирам волейболните правила, се играе до три спечелени,” заяви за Гонг наставникът. „Управителят ме помоли да изчакаме да свърши четвъртият гейм и след това да влезем да тренираме. Той завърши в 17:50, когато вече в залата бе и нашият президент Петър Георгиев. Веднага след края на четвъртия гейм, директорът изпрати своите хора да махнат мрежата, за да почнем да тренираме. Ние направихме отстъпка от 20 минути, а те искаха да играят и пети гейм. Тогава щеше да стане 18:30 и щяхме да имаме само един час.”

„Едно трябва да се разбере - в Арена Самоков един отбор е домакин – това е баскетболният отбор на Рилски спортист,” категоричен бе Тодоров. „Дали нарочно или случайно, господин Върбев днес със своите постъпки директно работеше срещу интересите на баскетболният отбор на Рилски спортист.”

Лично президентът на Рилецо - Петър Георгиев, който присъстваше в залата, се зае да разреши проблема и разговаря с шефа на залата, и дори влезе във връзка с кмета на Самоков.

Самият Иван Върбев – управител на Арена Самоков не пожела да бъде записан. Той сподели, че най-добре е да не се влиза в спорове и полемики. Върбев каза, че на всеки човек може да се случи да си изпусне нервите и трябва да се правят компромиси. Той си обяснява случилото се с важността на мача на Рилски спортист утре.

От волейболна страна споделиха, че не само днес заниманията им са били съкратявани като време.

Членът на УС на БФВолейбол и мениджър на Марек Юнон Ивкони Людмил Найденов коментира ситуацията:„Изиграха се четири гейма, в които ние победихме. Беше 17:50, когато казаха, че трябва да тренира баскетболният отбор. Не знам до колко часа беше договорката, до колко разполагаше младежкият отбор със залата, но свалиха мрежата и трябваше да напуснем.”

„Между играчите не е имало проблеми,” потвърди Найденов. „Нито между треньорите, нито между играчите. И аз разбрах, че за 18:30 е заявена залата, защото в 16 часа започнахме загрявката, а за два часа няма как и да загреем, и да се изиграят много геймове, но така се получи.”

Тепърва обаче волейболисти и баскетболисти обаче ще трябва да съчетават графиците си, тъй като на младежите им предстоят световни квалификации, а за Рилецо идват плейофите в НБЛ.