Общото събрание на Националната баскетболна лига определи задължителни цени на билетите минимум два лева за следващия сезон в България. Досега за родните мачове не се изискваше вход, или в редки случаи той бе символичното левче. От догодина обаче всички клубове трябва да искат пари за билети от феновете.

Първенството в НБЛ ще стартира на 17 октомври 2009, и се предвижда да завърши на 4 юни 2010 година, при евентуални пет срещи от финалната серия. Според предложения календар полуфиналните срещи ще се разминават като дни, за да няма по два мача от тази фаза в един и същи ден. Мачът на звездите ще бъде на 20 декември, вместо както беше досега – през втория полусезон.

Общото събрание на НБЛ обсъди днес новата Наредба за сезон 2009/2010, след което Управителният съвет на БФ Баскетбол разгледа и я прие. Според нея до 30 юни ръководството на лигата ще приема заявки за всички желаещи участие клубове. До тази дата новите клубове трябва да подадат заявка и 5000 лв. вноска за членство в НБЛ. До 15 юли тези клубове трябва да добавят още 20 000 лв. от необходимата вноска за членство в лигата. До 15 юли е срокът и всички досегашни участници във VIVATEL НБЛ да допълнят внесената през миналия сезон сума до 25 000 лв. след удържането на всички неплатени разходи и глоби, които са им били наложени през сезона.

От следващия сезон ще бъде въведена задължителна картотека на всички треньори и издаване на треньорски карти. Некартотекиран треньор няма да може да води мач от лигата.

ОС на НБЛ гласува нова процедура за изготвяне на списъка от съдии и дежурните представители, които ще администрират срещите. Той ще бъде определян от Изпълнителния директор на БФБаскетбол, председателя съдийската колегия и главния мениджър на НБЛ.

До 1 юли мениджър развитие трябва да обяви разширен списък с потенциални национални състезатели до 22-годишна възраст, за които важи правилото да получават минимум 10 мин. игра средно на мач. Ако това правило не бъде спазено, нарушителите ще бъдат глобени с 15 000 лв. за всеки играч.