Новият треньор на баскетболния Балкан Йовица Арсич подписа официално  договор с клуба за срок от две години тази сутрин.

Веднага след това новият наставник на шампионите даде първото си интервю за клубния сайт на Балкан.

"Приех много лесно предложението на Балкан, защото тук се чувствам като вкъщи. Прекарах вече достатъчно време в България, познавам обстановката и се чувствам добре. Знам, че Балкан има сериозно и амбициозно ръководство и най-добрите фенове в България", заяви Арсич и продължи:

"Основното, което забелязах през годините, е, че отборът на Балкан напредваше с всеки следващ сезон както организационно, така и като ниво, което е много важно. Това е нещото, което ме впечатли и направи решението ми да дойда тук по-лесно. Мисля, че първенството в България сега е по-силно от преди 3,4 години, защото е по-интересно."

"Престоят ми в последната година и половина в Борац Чачак беше хубав, защото си бях вкъщи, говорех на сръбски и нямаше нужда да общувам на руски и английски със състезателите. Борац е клуб със сериозна история. Много национални състезатели са израснали там. Има много хора, които обичат и подкрепят отбора. Обстановката е като в Ботевград. Имаше много добра атмосфера по време на мачовете. Имахме много успешен сезон и половина. Успяхме да бием всички отбори, които играят в Адриатическа лига без Партизан, тъй като не се срещнахме с него. Беше много интересно, но мисля, че съм на по-добро място", сподели още Йовица Арсич и добави:

"Най-добре се чувствах в България, защото прекарах достатъчно време тук. Научих българския език достатъчно добре, за да мога да се оправям и извън терена. За един чужденец е много лесно да си свърши работата, защото това е  нещо, което прави автоматично, но и през останалото време трябва също да се чувстваш добре. Трябваше ми много време в Украйна да науча езика, колкото и да се стараех да се чувствам добре. Манталитетът на хората също е по-различен. На практика ние тук сме почти еднакви. Няма голяма разлика."

Относно селекцията на отбора Йовица Арсич разкри: “Започнахме разговори с ръководството на Балкан за селекция, но още е много рано да се говори. Трябва да погледна всички мачове от плейофите. Искам да видя кои състезатели могат да бъдат интересни за нас. Разбира се, по-лесно е да работиш с някой, който вече е бил тук и чувства отбора и атмосферата. Трябва ни малко по-широк състав. Може да привлечем един или двама чужденци. За влизане в Шампионска лига ни трябва и малко късмет. Колкото и качествени чужденци да имаме, не всеки може да даде максимума в тези обстоятелства. Ще се опитаме да намерим чужденец, който не е за първи път в Европа, а да е свикнал с европейския баскетбол. Надяваме се да вземем добри играчи, да се сработят и още от началото да направим силен отбор, защото колкото и да са качествени някои играчи като единици, това не дава резултат. Трябва да са готови да правят това, от което има нужда отборът, а не да играят само своята игра."   

"Със сигурност желанието за участие в Шампионска лига е постижимо. Трябва малко късмет в жребия, както и всички състезатели да бъдат здрави. Няма много време до квалификациите и трябва да направим качествена подготовка от началото. Със сигурност подготовката ще започне малко по-рано, отколкото миналата година, но вярвам, че ще сме готови. Все още няма конкретна дата. Когато излязат датите за квалификациите, ще решим. Спомням си атмосферата в Ботевград, идвал съм да гледам мачове. Една от причината да дойда е , защото знам, че Балкан има със сигурност най-добрите фенове. Мисля, че никой не оспорва това. Моята цел и тази на ръководство е да направим пробив в Шампионска лига и да останем шампиони на България."

Сръбският специалист заяви, че треньорският щаб ще се запази като новото име в него е това на Иван Коцев.

Познат сърбин е новият треньор на баскетболния ни шампион