Босът на варненския Черно море Порт Симеон Варчев сподели, че се надява скоро клубът да подпише договор с новото ръководство на Порт Варна. В навечерието на двубоя с Черноморец от Националната баскетболна лига Варчев коментира ситуацията и амбициите на тима.

- Как намирате конкурентите на Черно море порт Варна по пътя към Топ 4 и титлата?

- Ние сме в много неизгодна позиция като мачове и класиране. С доктора сядахме и изчислявахме, ние ако спечелим, те ако загубят и т.н. Много трудно ще ни бъде да влезем в четворката. Ясно е , че в този период от време най-голям прогрес като съдържание на играта направи нашият тим. Трудно ще ни бъде, но ще се борим.

- Ако влезете в топ 4 за сметка на кого би било?

-  За сметка на Левски или Рилски спортист. Балкан и Лукойл са недостижими.

- Притеснявате ли се от тежките гостувания на Балкан, Рилски спортист и Лукойл?

- В българското първенство, независимо кои са треньорите или състезателите, има един домакински манталитет. У дома отборите се чувстват по-уверени в силите си. За да ги победиш, трябва да ги извадиш от това състояние психическо на увереност. Трябва да ги разколебаеш.

- Как бихте коментирали назначаването на Тонид Дечев за треньор на Лукой Академик и смятате ли, че това би се отразило позитивно на отбора?

- Преди два месеца аз водих дълъг разговор с Тони Дечев да поеме отбора на Черно море и тогава му казах нещо, което сега предстои да го видим. Той се показа като много добър помощник треньор, но каква психика има, когато носи отговорността, предстои да видим. Интересно е като започне мачът, може ли при напрежение да взема верните решения. Ако може, предстои му добра кариера. Ако се плаши, няма да може да се представи добре. Пожелавам му успех.

- Спечелената купа, вля ли необходимото самочувствие в отбора?

- Да, спечелихме тежки мачове, трудни. Сега сме по-уверени.

- Харесвате ли защитата, която изповядва Черно море порт Варна?

- Не съм привърженик на този род защити. Смятам баскетболът за друга игра, не за хандбал, но след като съдиите я разрешават, защо да не се възползваме от нея.

- Има ли шанс Черно море да играе на европейска сцена и заслужава ли го варненската публика?

- Варненската публика безспорно го заслужава, но финансите не ги осигурява публиката. Зависи дали ще имаме финансова възможност.  Последната дума по този въпрос ще има Данаил Папазов.

- Година за година са договорите със спонсора Порт Варна, вече започнаха ли разговорите за следващия сезон?

- Да, надявам се в най-скоро време ще бъде подписан договор с новото ръководство на Порт Варна.