Ямбол разгроми Академик Варна със 105:86 и заслужено се класира за четвъртфиналния плейоф в мъжкото баскетболно първенство. Момчетата на Иван Чолаков се реваншираха за поражението си в морската столица преди два дни и нямаха проблем над своя съперник, като взеха серията с 2-1.

В следващата фаза Ямбол играе с Левски, като първият мач от серията е в събота в София.

В третия решителен двубой между Ямбол и Академик, домакините не показаха и следа от съмненията в предишния мач. Те започнаха вихрено, като само в първите десет минути взеха аванс от 13 точки – 32:19. Ямболии продължиха да доминират до почивката и се оттеглиха при унищожителното 61:36.

През второто полувреме Академик опита да се върне в мача, но успяха да се доближат малко до елитния си съперник едва в последната част, което бе далеч от достатъчно за обрат.

Иван Чолаков заложи на тийнейджъра Павел Маринов в стартовия си състав, и младокът оправда доверието, като завърши с 15 точки, осем борби, пет асистенции и два чадъра. Станислав Говедаров бе най-резултатен с 23 точки, въпреки че не успя да вкара нито един от четирите си опита за кош от тройката. Появилите се като резерви Вадим Река и Мартин Дурчев завършиха съответно с 16 и 18 точки.

Процентът от тройката провали Академик, като варненци вкараха само три от 17 опита. Стрелбата от наказателната линия също не бе най-силното качество на гостите, които отново изпълниха невероятните 40 фаула. По 18 точки за Академик реализираха Николай Балев и Юри Казасов, а Венелин Първанов добави 15.

Останалите четвъртфинални двойки са Лукойл Академик – Рилски спортист, Балкан – ЦСКА и Спартак Плевен – Черно море. Играе се до две победи от три мача на 26 и 29 април и 1 май.