Мъжкият отбор на Ямбол ще участва във второто ниво на българския баскетбол - Българската баскетболна лига (ББЛ), след като се отказа от елитната Sesame Национална баскетболна лига (НБЛ) дни преди старта на сезона и след като бе изпълнил всички задължения за участие в първенството.

"След напрегнатите последни дни за българския баскетбол, БК Тунджа Ямбол получи добри новини. След официално запитване към Българската Баскетболна Лига (ББЛ), клубът бе допуснат до участие в ББЛ А група, регион Юг за сезон 2024/2025, въпреки изтеклите срокове за подаване на заявки и депозити. Ръководството на клуба от Ямбол има два дни, за да покрие всички изискуеми документи за участие в ББЛ. След интензивни консултации между Българската федерация по баскетбол (БФБ) и ББЛ, бе взето решение да се даде шанс на мъжкия отбор от Ямбол да участва в първенството на ББЛ А група. Това решение е от голямо значение за Ямбол, който е град с богата баскетболна история и традиции", съобщиха от официалния сайт на Българската баскетболна лига bblbasket.com.

"БК Тунджа Ямбол поема и ангажимент за участие в ББЛ и през сезон 2025/2026, независимо от евентуалното им завръщане в Националната баскетболна лига (НБЛ). Това показва сериозните намерения на клуба да остане активен на баскетболната сцена, независимо от финансовите и инфраструктурни предизвикателства, които срещат. Участието на дублиращия отбор на БК Тунджа Ямбол в ББЛ и през сезон 2025/2026 също ще предостави ценна възможност за развитие на младите таланти от клуба", информираха още от ББЛ и добавиха:

"С решението на БФБ и ББЛ да подкрепят БК Тунджа Ямбол, баскетболът в града получава нов шанс за развитие, а феновете на тима ще имат възможността да продължат да подкрепят любимия си клуб. Очаква се участието на ямболския отбор да внесе нови емоции и конкуренция в ББЛ А група за сезон 2024/2025. БК Тунджа Ямбол продължава да бъде значима част от българската баскетболна общност, а новият сезон обещава много предизвикателства и възможности за клуба."