Българинът Христо Захариев, който днес навършва 19 години вече официално е част от отбора на Чимберио Варезе след като подписа договор за две плюс една години с един от най-славните италиански баскетболни тимове.

„Една добра бъдеща инвестиция за клуба”, пишат местните медии и продължават: „Досега Захариев не е имал възможност да покаже истинските си възможности, но ръководството на Варезе е забелязало в него шанс за бързо израстване и приспособяване към първия тим.”

Медиите в Италия подчертават още, че младият български баскетболист е показал много желание за работа, съобщава bulgarianbasket.com. „Влага много усърдие в работата си и от Варезе са преценили, че може да им бъде много полезен в близко бъдеще. Решението е било да се заложи на младока и в скоро време от Варезе се надяват той да бъде добро попълнение за отбора”, се казва още за Захариев относно оставането му във Чимберио Варезе. Захариев бе в групата на домакинството на Чимберио Варезе вчера срещу Анджелико Биела, но не взе участие в мача. Варезе загуби със 78:87 точки.

Досега в кариерата си Захариев е имал възможността да се докосне до много добри треньори. Българинът бе на проби в Панатинайкос и работи с Желко Обрадович и Димитрис Итудис, а в Болоня треньор му бе Драган Шакота. През лятото в САЩ на кампа на Адидас треньор му бе легендата на германския баскетбол от близкото минало Детлеф Шремпф. В България таланта на Захариев бива забелязан от Юлиан Аладжов и Милена Савова, благодарение на които той прави първи стъпки в баскетбола.