Един от най-талантливите млади български баскетболисти Христо Захариев получи признание и в САЩ. Един от популярните американски сайтове, които се занимават с проучване на млади таланти и евентуални кандидати за НБА драфта - nba-draft.com го класира на 9-то място сред родени през 1990 година играчи, които не са американци.

За сайтове като този работят много скаути и мениджъри и почти няма добър баскетболист, който да убегне от погледа им. Захариев явно е попаднал в полезрението им и е заслужил с изявите си такава висока оценка. В челото на класацията е най-големият испански талант Рики Рубио, следван от Донатас Мотеюнас от Литва и Томислав Зубчич от Хърватия.

Баскетболистът на Левски стана най-добър реализатор на Евробаскет 2008 за юноши в Гърция и в същото време попадна в идеалната петица на първенството на най-добрите отбори от дивизия А за тази възраст.

За да се кандидатства за драфта в НБА, играчът трябва да има навършени 19 години в края на календарната година на драфта. Отборите са задължени да подпишат двугодишен договор с всеки състезател, избран в първи кръг.

Захариев получи почивка до края на седмицата от националния селекционер Пини Гершон и се очаква да започне тренировки от понеделник с мъжкия представителен тим на България, съобщи bulgarianbasket.com.