Нова международна надпревара за клубни отбори може да се създаде скоро на Стария континент, а това би дало възможност и на български отбори да мерят сили с най-добрите в Европа. Въпросната лига би могла да включва отбори от Гърция, Италия, Турция, Израел, Сърбия и Кипър, включително и от България.

 

Повечето от тези държави споделят едни и същи проблеми с оглед на това, че в последните години във вътрешните първенство доминират едни и същи клубове.

 

Евентуално основаване на Средиземноморска лига би разклатила сериозно позициите на Адриатическата лига, а дори и УЛЕБ. Именно от Гърция идва инициативата за организиране на подобно състезание, а по-сила то далеч би надхвърлило популярната в страните от бивша Югославия Адриатическа лига, пише сръбският вестник „Курир”. 

 

Според първоначалната идея в Средиземноморската лига, която би могла да стартира още догодина, може да участват Панатинайкос, Олимпиакос, Арис, ПАОК, Монтепаски Сиена, Армани Джийнс, Лотоматика Рома, Макаби Тел Авив, Апоел Йерусалим, Фенербахче, Ефес Пилзен, Партизан, Хемофарм и най-добрите отбори от България и Кипър.

 

Освен това клубовете има вариант, които играят в тази лига де се включват в националните си шампионати директно за плей-офите, но това е въпрос на допълнителна договорка с местните федерации.

 

Трябва да се отбележи, че зад тази идея стои дългогодишният президент на ФИБА-Европа Георгиос Василакопулос и негови приближени от баскетболния съюз на Гърция.