Рилски спортист победи Евроинс Черно море за втори път в рамките на месец, този път на европейска сцена. В среща от група А на Балканската лига, самоковци се наложиха убедително с 88:77 и записаха първи успех в тазгодишното издание на турнира, където защитават и купата от миналия сезон. Черно море е с победа и две загуби до момента в надпреварата, докато Рилецо е с актив победа и загуба, тъй като срещата от миналия кръг бе отложена.

Двубоят в Самоков днес започна много обещаващо, с бързи атаки и добра резултатност. Гостите от Варна стартираха по-силно, като водеха в продължителен период от първите 10 минути, благодарение на великолепните изяви на Александър Янев. Младежкият национал реализира 12 точки само в тази начална четвърт, но това не бе достатъчно, тъй като след две поредни грешки на Черно море, Александър Груев изравни, а с кош на Богдан Боев Рилецо поведе. Отново Сашо Янев се разписа в края на частта, за да даде преднина за варненци – 22:21. И в двата състава най-дейни бяха центровете, като за „моряците” чудесно се включи Крум Дойчинов, който бе и единственият от тима на Даниел Димитров с постоянна игра през целия мач.

През втората четвърт избухна капитанът на Рилецо Сашо Груев, който подкрепи с играта си думите на своя треньор, че е по-добре да играе на един крак, отколкото отборът да е без него. Груев, който продължава да лекува травма, стисна зъби и даде урок на всичките си колеги какво означава себераздаване. Той поведе съотборниците си, като само за 16 минути през първото полувреме реализира 14 точки, и им вдъхна спокойствие преди почивката. Домакините водеха почти през цялата втора част, като най-голямата им преднина бе шест точки, но не успяваха да се откъснат и в крайна сметка паузата дойде при 45:42 – резултат, който предвещаваше динамична втора половина от двубоя.

Рилски спортист обаче си направи всички верни изводи на полувремето, стегна редиците в защита, и предизвика лавина от грешки в съперника още на старта на третата четвърт. За две минути и половина игра самоковци нанизаха бързи 10 точки, а малко по-късно вече имаха двуцифрен аванс при 58:47. Черно море преживя истински срив в атака, и не успяваше да намери противниковия кош в продължение на близо пет минути. Междувременно Рилски спортист осъществи повечето си идеи и отбеляза 27 точки за 10 минути, докато варненци успяха да вкарат само 15, при това чак в края на частта, когато защитата на домакините проспа няколко техни нападения. Така самоковци си изковаха победата в рамките на тази част, в която доминираха изцяло и бяха прецизни в атака, и съсредоточени в отбрана.

Преди началото на последната четвърт резултатът вече бе 72:57, което на практика обезсмисли последните минути. Най-добре за Черно море продължи да играе Крум Дойчинов, а Симеон Ценов и Ерик Уеб имаха епизодични включвания. Варненци успяха да намалят малко изоставането си, но прекалено неточната стрелба не им позволи да върнат интригата.

Александър Груев изигра 30 минути, въпреки болката, като може би щеше да запише и още няколко, ако не бе натрупал пет лични нарушения. Гардът на Рилецо завърши с 19 точки, шест асистенции и четири откраднати топки. Най-добрият си мач този сезон изигра Травис Питърсън, с 27 точки и 9 борби, и почти безукорен процент от средно разстояние. 14 точки и 10 борби добави Дейвид Бърджис, като двамата централни нападатели бяха в основата на почти всичко интересно на терена. Самоковци продължават да са измъчвани от лоша далечна стрелба, а днес имаха проблеми и от фаул линията, откъдето пропуснаха цели 12 пъти. Те обаче компенсираха с по-добра борба под коша и активна защита, отразена с 10 откраднати топки.

Грешките на Черно море на хартия не са много повече от тези на Рилецо – 15 срещу 14, но дойдоха в крайно неподходящи моменти, и в комбинация със сериозните пропуски, се оказаха фатални. Крум Дойчинов бе светлият лъч в тима на Даниел Димитров, с 20 точки и 11 борби в актива си. Янев отбеляза 17 точки, но само пет от тях след първата част.

Рилски спортист ще играе отложения си мач срещу Металац на 24 ноември, а следващият редовен кръг в Балканската лига е на 2 декември. Тогава Евроинс Черно море приема Работнички, а Рилецо е гост на Ловчен.